Brazilië koopt voor miljarden gevechtsvliegtuigen van Saab
Foto: Oleg V. Belyakov

Saab heeft maandag met de Braziliaanse regering een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling en aankoop van 36 Gripen Next Generation gevechtsvliegtuigen. De deal levert de Zweedse fabrikant van militaire systemen 5,4 miljard dollar (4,2 miljard euro) op.

De overeenkomst werd gesloten kort na de verkiezingsoverwinning van de Braziliaanse presidente Dilma Rouseff. Ook het Amerikaanse Boeing met de F-18 Super Hornet en het Franse bedrijf Dassault met de Rafale gevechtsvliegtuigen maakten in december nog kans om het contract in de wacht te slepen.

Maar uiteindelijk kozen de Brazilianen voor het Gripen-toestel van Saab. Dit éénmotorige toestel kan zowel gebruikt worden voor ‘air-to air’, ‘air-to-sea’ en ‘air-to-ground’ missies.

In deze deal zit ook een overeenkomst voor een verdere samenwerking voor 10 jaar tussen Saab en de Braziliaanse luchtvaartautoriteit COMAER. Marcus Wallenberg, voorzitter van de raad van bestuur van Saab, spreekt van een ‘historische’ deal en een nieuwe stap in de industriële samenwerking tussen Zweden en Brazilië.

De levering van de 28 eenpersoonstoestellen en 8 tweepersoonstoestellen aan de Braziliaanse luchtmacht is gepland tussen 2019 en 2024. Het Gripen-systeem wordt momenteel al gebruikt in Zweden, Zuid-Afrika, Hongarije, Tsjechië en Thailand.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig