Opwarming van de aarde maakt onze winters kouder
archiefbeeld. Foto: BELGA

De komende decennia mogen we dubbel zoveel strenge winters verwachten dan in het verleden. Dat is een gevolg de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een onderzoeksrapport dat gepubliceerd werd in Nature Geoscience.

Door de klimaatsverandering smelt het poolijs. Hierdoor verdwijnen er onder andere uit de Barentszee en de Karische Zee ten noorden van Scandinavië ronddrijvende ijsoppervlakten. Dit heeft een invloed op de globale circulatie van luchtstromen, waardoor koude luchtstromen over Centraal-Azië en Europa zullen worden geblazen, met strenge, lange winters tot gevolg.

Het onderzoeksrapport van het National Institute for Environmental Studies, het Nationale Institute of Polar Research en de Universiteit van Tokyo bevestigt hiermee eerdere studies over de gevolgen van het smelten van het poolijs op het winterklimaat in delen van Europa en Azië.

Niet blijvend

Het is volgens de wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd onwaarschijnlijk dat het afkoelend effect van de opwarming van de aarde ook in de volgende eeuw nog zal voortduren. Uiteindelijk zullen de globale stijgende temperaturen de afkoeling in een aantal delen van de wereld teniet doen. Het is echter niet mogelijk exact te voorspellen wanneer dit zal gebeuren.