Orde van Geneesheren wil omstreden CVS-dokter schrappen
Francis Coucke Foto: pn

De Orde van Geneesheren wil de zogenaamde CVS-dokter Francis Coucke definitief schrappen als arts. Hij is al langer omstreden omdat hij vindt dat CVS niet tussen de oren zit, maar lichamelijke oorzaken heeft.

Afgelopen week heeft de Oost-Vlaamse afdeling van de Orde van Geneesheren Coucke op de hoogte gebracht hem definitief uit zijn ambt te willen schrappen. Coucke gebruikt onder andere hormonen en immuunstoffen om mensen met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom te behandelen. Een methode die het Riziv en de Orde van Geneesheren al jaren aanvechten.

Volgens Coucke ligt vaak een verstoorde hormonenspiegel en immuunsysteem aan de basis van het probleem. ‘CVS is een nepdiagnose, die klachten van vermoeidheid en spierpijnen als een puur psychische aandoening categoriseert’, zegt Coucke. ‘Gedragstherapie helpt bij deze mensen niet, mijn behandeling wel.’

Coucke behandelt in zijn praktijk in Antwerpen en Sint-Gillis-Waas ongeveer 3.000 patiënten. ‘Na twee aanvragen tot schorsing volgt nu dus een schrapping, de zwaarste straf die de Orde kan opleggen. Ik ga uiteraard opnieuw in beroep en blijf dus gewoon aan het werk’, zegt Coucke.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in