Het Britse leger heeft zondag de dertien jaar durende missie in Afghanistan beëindigd. Die kostte uiteindelijk het leven aan 453 van zijn soldaten.

‘Ik heb me ertoe verbonden onze troepen tegen 2015 weg te halen uit Afghanistan en vandaag komt er een einde aan onze gevechtsoperaties’, schreef de Britse premier David Cameron zondag op Twitter. ‘We zullen nooit de moed vergeten van zij die in Afghanistan hebben gediend en zij die het ultieme offer hebben gebracht, blijven voor altijd in onze herinnering.’

De Britten hebben Camp Bastion in de onstabiele provincie Helmand - hun laatste basis in het land - zondag overgedragen aan de Afghaanse troepen, waarmee er een einde komt aan de Britse deelname aan de internationale Isaf-missie. Tegelijk werd ook Camp Leatherneck, een Amerikaanse basis, overgedragen aan Afghanistan. In totaal kwamen 2.349 Amerikanen om.

Op het hoogtepunt van de Isaf-missie, in de jaren 2010 en 2011, verbleven in de kampen zowat 40.000 buitenlanders. Sinds februari wordt de Britse en Amerikaanse aanwezigheid in de basis afgebouwd.

Wanneer de laatste soldaten vertrekken wordt om veiligheidsredenen niet vrijgegeven. Vijfhonderd Britten nemen alleszins deel aan de nieuwe missie Resolute Support, die vooral tot doel heeft Afghanen op te leiden en bij te staan. België heeft nog bijna honderd militairen in Afghanistan.