Op het Brusselse Poelaertplein hebben zondagnamiddag zo’n 250 personen betoogd tegen de islamofobie die volgens hen toeneemt.

De organisatie ‘Muslim Rights’ had tot de betoging opgeroepen. ‘We vragen niet meer dan het recht om in vrede en waardigheid te kunnen leven en deel te nemen aan de maatschappij, ook aan het publieke leven’, zegt Foaud Benyekhlef, initiatiefnemer voor de betoging.

De betoging is een reactie op enkele recente incidenten zoals het overlijden van Youssef Tariki, die in het commissariaat van Charleroi onder onduidelijke omstandigheden om het leven kwam. Hij was opgepakt naar aanleiding van een echtelijke ruzie. Zijn vrouw en acht kinderen eisten tijdens de betoging duidelijkheid over wat er met hun echtgenoot en vader gebeurd is.

‘Het is slechts een voorbeeld van hoe moslims behandeld worden’, zegt Fouad Benyekhlef. ‘Net als vrouwen die een sluier dragen scheef bekeken, uitgescholden of zelfs aangevallen worden. (...) Het racisme tegen de vreemdeling, tegen de geïmmigreerde arbeider is verveld tot islamofobie, maar de haat en de discriminatie zijn dezelfde gebleven. Pas als moslims trots moslim kunnen zijn, als moslimvrouwen met een hoofddoek ongestoord kunnen gaan werken en naar school gaan, zal deze maatschappij een stap vooruit gezet hebben.’