Van wol en veel meer
Een silhouet uit de huidige wintercollectie van Christian Wijnants, winnaar van de Woolmark Prize 2013 Foto: cw
Sinds 2010 organiseert The Campaign for Wool zogenaamde wolweken in diverse wereldsteden, van Berlijn en Londen tot Tokio, Sydney en Seoul. Voor het eerst strijkt de campagne neer in Antwerpen. Met als highlight een expo in WMGallery in de… Wolstraat en een Tour de Wool.

Misschien kent u The Woolmark Company. Het logo duikt al jaren op aan kledingstukken die vervaardigd zijn uit wol van Australische schapen. Met de jaarlijkse Woolmark Prize wordt telkens een beloftevol ontwerper in de picture gezet, vorig jaar was dat Christian Wijnants.

The Campaign for Wool is een overkoepelend initiatief dat ook buiten Australië speelt en dat wol wil promoten als een natuurlijk alternatief voor synthetische materialen, een materiaal dat bovendien hernieuwbaar én bio-afbreekbaar is. Ingrid Oomen van The Campaign for Wool vroeg mij als curator en ik contacteerde een dikke vijftien designers die zo goed als allemaal meteen in het project geloofden.

Van links naar rechts: Kim Stumpf, Tim Van Steenbergen en Walter Van Beirendonck

Doen uiteindelijk mee: Christian Wijnants (de winnaar van de Woolmark Prize 2013), Tim Van Steenbergen, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Stephan Schneider, Kim Stumpf, Anna Heylen, Jan-Jan Van Essche, Damien Fredriksen Ravn, Monsieur Tricot by Ilia Sigi Eckhardt, Jantine Van Peski, Tom Van der Borght, Sonja Mertens en Octave Landuyt. Stuk voor stuk zijn het artiesten of designers die nog graag met de hand hun creaties maken en die durven te experimenteren.

Het silhouet van Jan-Jan Van Essche + details

De expo brengt ook een silhouet uit de afstudeercollecties van twee 3de bachelor studenten van de modeafdeling van de Antwerpse academie: Woojic Jo (zie foto onder) en Laure Severac werden omwille van hun interessante wolgebruik voor de expo geselecteerd.

De Woolweek biedt nog extra activiteiten aan. Er is een heuse Tour de Wool uitgestippeld die onder meer halt houdt bij Graanmarkt 13 (waar tapijten van Sanne De Wolf te zien zijn, handgeknoopt door vrouwen uit Berberdorpen in Noord-Afrika en vervaardigd uit pure wol) en bij XSO aan de Eiermarkt (waar Damien Ravn een minicollectie gebaseerd op zijn deelname aan WoolWeek tentoon stelt op niveau -1).

Concreet:

De Antwerpse Wool Week loopt van donderdag 23 oktober tot donderdag 30 oktober 2014, in de WM Gallery, Wolstraat 45 in Antwerpen, waar 17 unieke objecten te zien zijn. Toegang is gratis. Openingsuren: 23-30 oktober telkens van 11.00-18.00 uur. Zondag 26 oktober van 14.00-18.00 uur. Dinsdag 28 oktober is de WM Gallery gesloten.

Meer info op www.campaignforwool.be