Gutman krijgt excuses van Buitenlandse Zaken
Foto: Bart Dewaele, BDW

Howard Gutman, voormalig VS-ambassadeur in ons land, werd onterecht beschuldigd van seksueel contact met minderjarigen en prostituees in een Brussels park.

In juni 2013 pakte de Amerikaanse tabloid New York Post uit met het verhaal van een grootschalige doofpotoperatie. Een voormalig inspecteur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Aurelia Fedenisn, beschuldigde Howard Gutman ervan dat hij regelmatig zijn veiligheidsteam liet zitten om seksuele gunsten te vragen van prostituees en minderjarigen in een park vlak bij zijn woning. Een onderzoek naar de zaak zou, volgens de klokkenluidster, op bevel van hogerhand gedwarsboomd zijn. In het definitieve rapport zouden de schandalen niet meer voorkomen.

Gutman, de populaire Amerikaanse ambassadeur die elke gemeente in België bezocht en vaak in de media verscheen, ontkende alle beschuldigingen. Hij vertelde dat hij, na ruzie met zijn vrouw, soms behoefte heeft aan frisse lucht. Zijn veiligheidsmensen zagen hem wel de kant van het park oplopen, maar waren geen getuige van seksuele handelingen. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu aan Howard excuses aangeboden en maakt duidelijk dat er niets van de beschuldigingen aan is.