Arts met ebola in New York vloog via Brussel
Foto: REUTERS

De arts die recent uit Afrika naar de VS terugkeerde en met hoge koorts was opgenomen in een ziekenhuis in New York, heeft ebola. Dat hebben voorlopige resultaten van een onderzoek uitgewezen, melden de New York Times en televisiezender CBS.

Ongeveer een week geleden kwam de 33-jarige Craig Spencer terug uit Guinee, waar hij voor Artsen zonder Grenzen werkte en ebolapatiënten behandelde. De incubatietijd voor ebola is 21 dagen. Nu proberen de autoriteiten uit te zoeken wat hij de voorbije dagen gedaan heeft. 

De arts vloog via Brussel naar de Verenigde Staten, meldt CNN. Woensdag ging hij nog uit in New York. Hij nam de metro van Harlem, zijn woonplaats, naar Brooklyn, waar hij ging bowlen. Met de Uber-taxi ging hij weer naar huis. Mogelijk bezocht hij ook toeristische bestemmingen in New York. Donderdagochtend voelde hij zich ziek, de eerste symptomen doken toen op, volgens de dokters. Bij zijn opname had hij 39,4 graden koorts en klaagde hij over buikpijn. Ebola-patiënten zijn pas besmettelijk als ze symptomen vertonen. 

Hij werd overgebracht naar het Bellevue-ziekenhuis in Manhattan. Dat ziekenhuis werd speciaal aangeduid en voorbereid met het oog op eventuele ebolagevallen in New York.

De burgemeester van New York en gouverneur Andrew Cuomo hielen deze nacht een persconferentie. Daarin waarschuwden ze voor paniek.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in