Interview - Dirk Geldof, SOCIOLOOG

‘We laten veel talent verloren gaan’

Mensen hebben altijd schrik gehad van de stad als oord van verderf. Eerst was er criminaliteit en prostitutie, nu zijn daar vreemdelingen bijgekomen.

‘Aankomstwijken zijn geen exclusief Brussels fenomeen’, zegt de socioloog Dirk Geldof. ‘Je vindt ze ook in Gent en Antwerpen, net als in de grote steden in de rest van de wereld. Dit komt omdat migratie ...

Verborgen stad

Er broeit iets in Brussel. In Molenbeek en Kuregem is er een komen en gaan van gelukszoekers: migranten die op eigen houtje een nieuw leven in ons land proberen uit te bouwen. Sommigen slagen, sommigen falen.

Fotograaf Kurt Deruyter werkt al jaren aan projecten in deze Brusselse 'aankomstwijken' en nam de voorbije maanden De Standaard-journaliste Sarah Van Kersschaever mee op tocht. Ze probeerden met een nieuwe blik naar de plekken te kijken waar chaos, zelfredzaamheid en de start van duizenden nieuwe levens het straatbeeld bepalen. Ze kwamen terug met een reeks verhalen van nieuwkomers die hun dromen in de aankomstwijken proberen waar te maken. Een indringende kijk in een ongekende wereld vlakbij, in het hart van onze hoofdstad.


Alle artikels uit de reeks >>