210 banen op de helling bij Terumo in Haasrode
Foto: rr

Terumo Europe, een producent van medische producten, wil tegen maart 2016 210 van de 770 banen schrappen in zijn hoofdkwartier in Haasrode bij Leuven. Het gaat om 94 bedienden, 70 arbeiders en 46 kaderleden. In andere vestigingen van Terumo in Europa zijn nog eens 50 jobs bedreigd. De directie heeft donderdagmorgen in Haasrode een intentie in die zin bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.

De jobs worden geschrapt in de afdeling ‘Hospital and Laboratory’, waar vooral spuiten, naalden en bloedafnamebuisjes geproduceerd worden en die volgens woordvoerder Geert Lambrechts verlieslatend was. In een mededeling schrijft het bedrijf dit toe 'aan de sterk veranderende marktsituatie als gevolg van hervormingen in de gezondheidszorg, druk op de prijzen, stijgende productiekosten en toenemende concurrentie uit lageloonlanden'.

Productie

'Na een doorlichting hebben we beslist de productie gedeeltelijk af te slanken en deels over te brengen naar een andere businessunit. Als we deze maatregel niet zouden nemen zou dit een impact hebben op de gezondheid van het volledige bedrijf', aldus Lambrechts. In het persbericht kondigt Terumo ook nieuwe investeringen aan in de business units ‘Interventional Systems’ en ‘Global Pharmaceutical Solutions’, maar het is volgens Lambrechts nog te vroeg om hier details over te geven. Ook de gevolgen voor de tewerkstelling zijn nog onduidelijk.

Terumo wil alle wettelijke voorschriften met betrekking tot collectieve ontslagen naleven en heeft inmiddels de informatie- en consultatieprocedure opgestart. Volgende week dinsdag wordt een eerste keer met de vakbonden vergaderd. Kyo Nishikawa, Managing Director van Terumo Europe, belooft in de mededeling een constructieve dialoog en alle maatregelen te zullen onderzoeken om zoveel mogelijk naakte ontslagen te vermijden.