Gatz wil filmkeuring moderniseren
Foto: rr

Vlaams Cultuurminister Sven Gatz wil snel werk maken van een hedendaagse filmkeuring. Dat zei hij in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. Hij werd er ondervraagd naar aanleiding van het Kinderen Toegelaten + 12-label voor de horrorfilm Welp.

De filmkeuringscommissie besliste dat Welp van de Vlaamse regisseur Jonas Govaerts geschikt is voor iedereen boven de twaalf jaar. In tegenstelling tot eerdere berichten kreeg de film niet het KT-label, zo laat het kabinet-Gatz weten. In andere landen kreeg de horrorfilm wél het label 18+. Freya Van den Bossche (SP.A) merkte op dat zelfs de makers daar vreemd van opkeken.

In Welp worden twaalfjarige scoutsleden met de spitsvondigheid van een psychopaat afgeslacht. ‘Ik heb altijd gedacht dat ik een film met kinderen had gemaakt, maar niet voor kinderen’, liet Jonas Govaerts optekenen. De keurders zijn allemaal vrijwilligers, die in hun eentje hun oordeel moeten vellen.

Met de nieuwe staatshervorming werd Vlaanderen bevoegd voor de filmkeuring, en Sven Gatz (Open VLD) wil daar snel gebruik van maken. De nieuwe regeling moet volgens hem breder gaan dan enkel bioscoopfilms, en ook toepasbaar zijn op onder meer dvd’s en online-platformen. ‘Een classificatiesysteem louter voor films is in die zin ook helemaal geen optie meer’, zegt hij.

Games

‘Uiteraard ben ik bereid om de sector te betrekken bij de uitwerking van het systeem, om met hen samen een alternatieve regeling uit te werken.’ Gatz wil zich daarbij onder meer baseren op het Europese PEGI-systeem voor games. Dat geeft informatie over de inhoud aan de hand van leeftijdsaanduidingen en inhoudspictogrammen.

‘Het systeem legt de verantwoordelijkheid voor een deel bij de ouders en de jongeren zelf. Een zelfreguleringssysteem zoals PEGI bevestigt het vertrouwen in ouders en opvoeders, maar veronderstelt wel dat ze over de nodige mediacompetenties beschikken.’

De minister belooft alleszins overleg met het parlement, met de Franse gemeenschap en met de filmsector.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig