‘Schuiven met was en strijk voorkomt afschakeling’

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) spoort gezinnen aan deze winter tien procent minder stroom te verbruiken op piekmomenten.

Twee jaar geleden lokten de crisisplannen van hoogspanningsnetbeheerder Elia nog hilariteit en verontwaardiging uit. Elia wou de bevolking bij dreigende stroomtekorten oproepen tussen vijf en acht ’s avonds energie te sparen, bijvoorbeeld door de strijk uit te stellen of de droogkast pas later aan te zetten.

Nu er deze winter zeker twee kerncentrales buiten gebruik zijn, worden de aanbevelingen stilaan bittere realiteit. De federale en regionale overheden voeren vanaf begin volgende maand een campagne opdat de Vlamingen in de wintermaanden hun gedrag zouden aanpassen zodat de pieken in het stroomverbruik minder hoog oplopen.

Minister Turtelboom zei gisteren in het Vlaams parlement dat het mogelijk moet zijn op piekmomenten in het putje van de winter 1.350 megawatt minder te verbruiken. Dat kan door aan de Vlaamse bevolking te vragen op een ander moment energie te verbruiken.

De apparaten waarop bespaard kan worden, liggen voor de hand. Volgens studies gaat een kwart van het elektriciteitsverbruik tussen vijf en acht naar keukenactiviteiten (kookplaten, ovens), nog eens goed een kwart naar de reiniging en het onderhoud van de woning (stofzuigers) en dertig procent naar vrije tijd (televisies, computers).