Regering wil gevangenen ziekte-uitkering afnemen
Foto: Photo News

De federale regering gaat de ziekte-uitkering voor gevangenen herbekijken. Gedetineerden blijven die vandaag nog behouden tijdens hun tijd in de gevangenis. Het schrappen zou de overheid bijna 6 miljoen euro opleveren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen donderdag.

Wie in de gevangenis zit, heeft geen recht op een leefloon of werkloosheidsuitkering, noch op een inkomensvervangende uitkering voor gehandicapten. Gedetineerden ontvangen wel uitkeringen voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. Pensioenen worden enkel de eerste twaalf maanden uitbetaald. Bij invaliditeitsuitkeringen varieert het. Vrij ingewikkeld dus. De regering-Michel hoopt dan ook om tot één duidelijke regeling voor alle gevangenenen te komen. De neuzen van de vier coalitiepartijen staan min of meer in dezelfde richting: de ziekte-uitkering schrappen.

“Het is moeilijk te verdedigen dat misdadigers die in de gevangenis op kosten van de maatschappij worden opgevangen, kunnen blijven genieten van uitkeringen van de ziekteverzekering”, zegt Stefaan Vercamer (CD&V).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig