Verdere groei groene stroom jaarlijks goed voor 10.000 banen extra
Foto: Lisa Van Damme; LVD

De verdere uitbouw van hernieuwbare energie in ons land levert tot 2020 elk jaar meer dan 10.000 arbeidsplaatsen extra op. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young in opdracht van drie Belgische belangenorganisaties voor hernieuwbare energie.

Uitgangspunt is dat het aandeel van groene stroom in de totale elektriciteitscapaciteit stijgt van de huidige 11 procent naar 24 procent tegen 2020. Het cijferwerk geeft aan dat tot 2020 jaarlijks ruim 10.000 arbeidsplaatsen extra zullen worden gecreëerd. Het maximum wordt bereikt in 2020. Dan gaat het over 11.500 bijkomende banen. Het grootste deel van die jobs zal wel te danken zijn aan de bouw van nieuwe installaties voor de productie van groene stroom. Zo’n 9.000, staat in het rapport van Ode, het Waalse Edora en het Belgian Offshore Platform.

De studie vergeleek een en ander ook met een scenario waarbij het vermogen van de groene energie stagneert op het huidige peil en tot 2020 louter gasgestookte centrales worden voorzien als alternatief voor hernieuwbare energie. Dat levert amper extra banen op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig