‘Op café rekenen ze mij het dubbele aan’

Als mensen je benijden, dan weet je als nieuwkomer dat het goed zit. Rafik (31) is een ‘selfmade man’, van namaakparfumverkoper tot eigenaar van een buurtwinkel. Bovendien werkt hij een businessplan uit voor een feestzaal. Nu zijn familie in Marokko nog vertellen dat hij niet van plan is om terug te keren.

Rafik (rechts) bidt in zijn geboorteland Marokko, waar hij familie bezoekt.
Rafik (rechts) bidt in zijn geboorteland Marokko, waar hij familie bezoekt.

Zou je vandaag op dezelfde manier naar de wereld kijken indien je op een andere plek, in een ander gezin, in een andere tijd was opgegroeid? Waarschijnlijk niet. Je kunt zoiets op een eenvoudige manier ...

Verborgen stad

Er broeit iets in Brussel. In Molenbeek en Kuregem is er een komen en gaan van gelukszoekers: migranten die op eigen houtje een nieuw leven in ons land proberen uit te bouwen. Sommigen slagen, sommigen falen.

Fotograaf Kurt Deruyter werkt al jaren aan projecten in deze Brusselse 'aankomstwijken' en nam de voorbije maanden De Standaard-journaliste Sarah Van Kersschaever mee op tocht. Ze probeerden met een nieuwe blik naar de plekken te kijken waar chaos, zelfredzaamheid en de start van duizenden nieuwe levens het straatbeeld bepalen. Ze kwamen terug met een reeks verhalen van nieuwkomers die hun dromen in de aankomstwijken proberen waar te maken. Een indringende kijk in een ongekende wereld vlakbij, in het hart van onze hoofdstad.


Alle artikels uit de reeks >>