Tegen eind 2018 wil de provincie Oost-Vlaanderen de fietsroutes Gent-Antwerpen, Gent-Deinze-Zulte, Gent-Wetteren en de oost-west-hoofdroute door Dendermonde volledig uitbouwen als fietssnelwegen. In een halfuur moet je dan met een elektrische fiets van Deinze, Wetteren of Lokeren naar Gent kunnen fietsen. Ook wie tussen Gent en Antwerpen pendelt, moet dan via een fietssnelweg naar het werk kunnen.
Oost-Vlaanderen profileert zich al langer als fiets- en wielerprovincie. Al in 1997 werd een fietsnota goedgekeurd, voor de aanleg van fietssnelwegen en een fietsroutenetwerk. Samen gaat het om liefst 1.200 kilometer, waarvan de helft kan dienen als ‘fietssnelweg’.
Nog niet alles is vandaag al klaar: momenteel is 69 procent van het totale netwerk gerealiseerd. Ook de fietssnelwegen zijn er nog niet allemaal. Er ligt nog 200 kilometer op de plank, en die zullen nu route per route worden aangepakt. Dit aan een snelheid van 20 kilometer per jaar, en een investering van telkens 2,5 miljoen euro.
Maar eind 2018 moet toch al een pak fietssnelwegen volledig zijn uitgebouwd, meldt de provincie woensdag. Onder meer de fietssnelwegen Gent-Antwerpen, Gent-Deinze-Zulte, Gent-Wetteren en de oost-west-hoofdroute door Dendermonde moeten tegen dan zijn afgewerkt. Het zal dan bijvoorbeeld mogelijk zijn om met een elektrische fiets op een halfuur van Deinze, Wetteren of Lokeren naar Gent te fietsen, of om tussen Gent en Antwerpen te pendelen per fiets.
‘De fietssnelwegen moeten pareltjes op het vlak van fietsinfrastructuur worden’, zegt gedeputeerde Peter Hertog (SP.A), bevoegd voor Mobiliteit. ‘Ze zullen worden ingericht als ‘gestrekte’ route: vlak, rechtdoor en zoveel als mogelijk conflictvrij, met beveiligde kruispunten.’ De minimumbreedte wordt drie meter, bij voorkeur in beton of asfalt en de ontwerpsnelheid 30 kilometer per uur, voegt hij er nog aan toe.
Een overzicht van de fietstroutes die als fietssnelweg worden uitgebouwd staat op www.oost-vlaanderen.be/mobiliteit.