Als Nizar Mourabit een verzonnen mediamarokkaan blijkt te zijn
Nelle Boer bedacht een Marokkaanse naam en bewerkte een foto van een Saoedische jongeman die hij van internet had gehaald. Foto: rr

Nizar Mourabit, een Marokkaanse politicoloog uit Emmeloord, die verschillende opiniestukken in Nederlandse media publiceerde, blijkt een alter ego van de Nederlandse kunstenaar Nelle Boer (1982). Bijna een jaar lang leidde hij iedereen om de tuin.

Nizar Mourabit heeft op de Nederlandse nieuwsplatform De Correspondent zijn ware identiteit onthuld. Het fictieve personage werd gecreëerd door de kunstenaar Nelle Boer. In het artikel wordt in vijf stappen uitgelegd hoe je ‘een veelgevraagde mediamarokkaan’ wordt.

In november 2013 startte hij een Facebookpagina en een Twittreprofiel op onder een valse identiteit. Hij bedacht een Marokkaanse naam en bewerkte een foto van een Saoedische jongeman die hij van internet had gehaald. Hij omschreef zichzelf als politicoloog, columnist en kunstenaar. Naar eigen zeggen wilde hij ‘ervaren hoe het is om een Marokkaan in Nederland te zijn’.

In minder dan een jaar tijd werd de fictieve Marokkaanse politicoloog een veelgevraagde opiniemaker die stukken schreef voor onder meer de opiniewebsite Joop.nl en de kranten Trouw, Het Parool en De Volkskrant. Op zijn blog publiceerde hij al zijn bijdragen. Hij groeide volgens De Correspondent uit tot ‘officieus woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland’.

Spion

Een mail naar de opinieredactie van Trouw ondertekent hij bewust met zijn eigen naam, Nelle Boer. Maar toch valt hij niet door de mand. Een dag later stuurde hij de redactie van De Telegraaf een anonieme tip waaruit moet blijken dat Mourabit een spion was die wilde infiltreren in bij westerse jihadstrijders. Maar de krant liet de tip links liggen.

De voorbije maanden werd Mourabit omwille van zijn expertise en uitgebreide mening over onder meer het integratievraagstuk steeds meer gevraagd om op radio en televisie te verschijnen. Pas dan dreigt het mis te lopen.

‘Ze blijven maar aandringen en ik moet telkens nieuwe excuses verzinnen waarom ik niet op de radio of tv kan verschijnen’, vertelt Boer. ‘Ik vertel ze maar dat ik slechter spreek dan dat ik schrijf. Maar ze zijn erg vasthoudend, moet ik zeggen. En ik kan ze niet eens bellen, want dan horen ze dat ik geen Marokkaan ben.’ Uiteindelijk besluit hij met zijn verhaal naar De Correspondent te stappen. Hier legt journalist Karel Smouter uit waarom ze het verhaal hebben gepubliceerd.

Boer noemt zichzelf een leugenkunstenaar, die de media nodig had om zijn personage Mourabit ‘tot leven te wekken’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig