Belgische chocolatier verandert van naam door negatieve associatie met ISIS

De Belgische chocoladeproducent Isis verandert voor de tweede keer in een paar maanden tijd van naam. Eerst was de naam te dubbelzinnig omdat hij verwees naar Italië en Zwitserland, nu blijkt dat de naam te veel negatieve associaties oproept met de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. ‘De naamkeuze Isis was onhoudbaar geworden’, verklaart het bedrijf.

‘Isis lanceert Plop-chocoladefiguren. De perfecte kindersnack!’ Met die slogan én afbeelding van de beroemde kabouter probeerde de Belgische chocoladeproducent onlangs nog nieuwe chocolaatjes te lanceren. De terreurorganisatie ISIS heeft er niks mee te maken, de firma uit het Waalse Komen heet gewoon zo.

Een jaar geleden heette het bedrijf van de familie Libeert nochtans nog Italo Suisse. ‘Er ontstond verwarring omdat mensen dachten dat we een Italiaans of Zwitsers bedrijf waren. Sinds begin 2014 gaan we daarom door het leven als Isis’, aldus het bedrijf in een persbericht.

Naamkeuze onhoudbaar door negatieve associaties

Het bedrijf had uiteraard niet kunnen denken dat het na amper negen maanden al opnieuw van naam zou moeten veranderen. Maar de negatieve associaties met de gebeurtenissen in Irak en Syrië, waar de gelijknamige terreurorganisatie ISIS de plak zwaait, maken de huidige naamkeuze onhoudbaar. ‘De holle chocoladefiguurtjes die we in België verkopen vallen hoofdzakelijk onder de naam Tonkeys, dus hier waren er minder problemen. Maar we exporteren veel van onze producten naar de Verenigde Staten, en daar werd duidelijk dat klanten niet meer geneigd waren onze producten te kopen. De problematiek rond ISIS leeft dan ook heel sterk in de VS, het staat daar vaak op de voorpagina van de kranten’, verklaart marketing manager Désirée Libeert.

Plop voorlopig nog onder Isis-vlag

Het bedrijf gaat daarom voortaan door het leven als ‘Libeert’, de naam van de familie zelf. ‘De enige gepaste en voor de hand liggende keuze als familiebedrijf’, aldus nog Désirée Libeert. De actie met de Plop-chocoladefiguren wordt na overeenstemming met Studio100 overigens niet teruggeroepen. Libeert zal de bestaande verpakkingen eerst verkopen, en vervolgens ook daar overschakelen op de nieuwe naam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig