Mango zorgt voor ophef met 'nazi-verwijzing' op blouse
Foto: Mango

Na kledingketens Zara en Urban Outfitters mag ook de Spaanse keten Mango zijn excuses aanbieden voor een printje dat bij sommigen associaties oproept met het logo dat de Duitse SS gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar is de opschudding deze keer wel terecht?

Het alziend oog van de sociale media heeft een nieuw slachtoffer gevonden. Deze keer zorgde een blouse van de Spaanse kledingketen Mango met een print van kleine bliksemschichten voor een rel in Duitsland. Het zou sommigen immers te veel doen denken aan het logo dat de Duitse SS gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mango kwam snel op de proppen met excuses, maar noemt de opschudding het gevolg van ‘een ongelukkige associatie’. Volgens de keten maakt de blouse deel uit van een lijn met verschillende printjes, waaronder hartjes, polkadots, beestjes, sterretjes maar dus ook bliksemschichten. Het kledingstuk werd dan ook niet uit de winkelrekken gehaald, maar is nog steeds te koop, ook in de Belgische winkels.

De kledingketen werd deze keer ook gesteund door een publiek dat de heisa deze keer onterecht vindt en de klagers ‘overgevoelig’ reageren. Want wat dan met het bekende litteken van Harry Potter, en de logos van muziekbands zoals Kiss en AC/DC? Excuses waren voor hen dan ook niet nodig, al zullen ze bij Mango geen tranen hebben gelaten om de extra reclame.

Terechte opschudding of niet, we kunnen het kledingstuk wel toevoegen aan een steeds langer wordende lijst van ‘foute’ kleding en schoenen, met deze vijf incidenten als bekendste voorbeelden:

  • Kledingketen Urban Outfitters moest vorige maand nog een trui met bloedvlekken uit de rekken halen, omdat het opschrift ‘Kent State University’ een verwijzing was naar een dodelijk incident op diezelfde universiteitscampus in 1970.
  • Zara zag zich een maand eerder dan weer genoodzaakt om een blauw-wit-gestreept kindertruitje met gele ster uit de rekken halen nadat er klachten kwamen dat het kledingstuk te veel deed denken aan de plunjes die in de concentratiekampen moesten worden gedragen.
  • De Spaanse kledingketen moest zich eerder dit jaar ook al verantwoorden voor T-shirts met het opschrift ‘White is the new black’: een knipoog naar de populaire televisieserie, maar achteraf gezien wel een opschrift met een racistisch tintje.
  • De Zweedse kledingketen H&M besloot begin dit jaar de verkoop van een mannenshirt op te schorten, omdat de print - een doodshoofd omlijst door een davidster - voor ophef zorgde.
  • Sportmerk Adidas besloot in 2012 om een paar schoenen ontworpen door de Brit Jeremy Scott niet te verkopen, nadat er kritiek kwam op de boeien rond de enkels, die teveel deden denken aan de boeien die zwarte slaven in het 19de-eeuwse Amerika moesten dragen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in