1 op 7 artsen vreest schadeclaims
Archiefbeeld. Foto: Katrijn Van Giel

Artsen behandelen uit schrik voor schadeclaims minder patiënten waarbij het risico op complicaties groot is. Ook voeren ze minder riskante handelingen uit en stellen ze extra onderzoek voor. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt, dat De Morgen kon inkijken.

Iets meer dan een op de zeven artsen behandelt minder patiënten met een hoog risicoprofiel. Meer dan een vijfde stelt extra onderzoek voor om een diagnose te stellen en een bijna even grote groep verwijst patiënten door voor een second opinion. ‘De vrees voor Amerikaanse toestanden is sterk aanwezig’, luidt het.

Fonds

Patiënten of familieleden die menen dat een arts-specialist een fout heeft gemaakt, kunnen, zelfs als de fout niet bewezen is, kosteloos een schadevergoeding vragen bij het Fonds Medische Ongevallen. Vroeger moest de patiënt daarvoor naar de rechter. Het fonds werd in 2010 bij wet gecreëerd en moet reputatieschade voor arts en ziekenhuis voorkomen. Maar het heeft ook een drempelverlagend effect. 

Artsen zijn vooral beducht voor de reputatieschade en de morele schade die een schadeclaim met zich zal meebrengen. Een groot deel zegt dat het Fonds een aanzienlijke impact heeft gehad op hun werkzaamheden en dat ze zorgvuldiger en defensiever zijn gaan handelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig