‘De Belg is hier helaas een toerist’

Een kind is het krijsende contract tussen twee mensen. Maar soms is een kind ook het stilzwijgende contract tussen twee mensen en een land. Dat is zo in de aankomstwijken van Brussel, waar vader of moeder worden ook de beslissing is om te blijven waar je bent.

Te midden van beton, prikkeldraad en een vastgenagelde pingpongtafel dromen jongeren van vrijheid.
Te midden van beton, prikkeldraad en een vastgenagelde pingpongtafel dromen jongeren van vrijheid.

‘Een oude boom verplant je niet, maar met jonge wortels gaat het even moeilijk’, zegt Bihiamina (60). Zij kan het weten: veertig jaar geleden verliet ze samen met haar man Abdellah hun geboortestad ...

Verborgen stad

Er broeit iets in Brussel. In Molenbeek en Kuregem is er een komen en gaan van gelukszoekers: migranten die op eigen houtje een nieuw leven in ons land proberen uit te bouwen. Sommigen slagen, sommigen falen.

Fotograaf Kurt Deruyter werkt al jaren aan projecten in deze Brusselse 'aankomstwijken' en nam de voorbije maanden De Standaard-journaliste Sarah Van Kersschaever mee op tocht. Ze probeerden met een nieuwe blik naar de plekken te kijken waar chaos, zelfredzaamheid en de start van duizenden nieuwe levens het straatbeeld bepalen. Ze kwamen terug met een reeks verhalen van nieuwkomers die hun dromen in de aankomstwijken proberen waar te maken. Een indringende kijk in een ongekende wereld vlakbij, in het hart van onze hoofdstad.


Alle artikels uit de reeks >>