‘Geld maakt gelukkig’

Brussel behoort tot het dichtstbevolkte gebied van Europa. Vooral het Kanaalgebied is een broeierig landschap van mensen en beton waar honderdduizenden levens onder druk staan. Soufian en Tahir verlieten Marokko en Afghanistan, verdienden hier hun eerste geld met schoonmaken en reclame bussen en kunnen zich vandaag eindelijk hun mooiste minimum kopen: rust.

De markt van de Abattoir in Anderlecht: zo druk en exotisch kan Brussel zijn.
De markt van de Abattoir in Anderlecht: zo druk en exotisch kan Brussel zijn. *

Je moet het eens doen. In het weekend je boodschappen halen op de markt van de Abattoir in Anderlecht. Daarna honderd meter verderop koffie drinken in café Birmingham in de Birminghamstraat. Uren ...

Verborgen stad

Er broeit iets in Brussel. In Molenbeek en Kuregem is er een komen en gaan van gelukszoekers: migranten die op eigen houtje een nieuw leven in ons land proberen uit te bouwen. Sommigen slagen, sommigen falen.

Fotograaf Kurt Deruyter werkt al jaren aan projecten in deze Brusselse 'aankomstwijken' en nam de voorbije maanden De Standaard-journaliste Sarah Van Kersschaever mee op tocht. Ze probeerden met een nieuwe blik naar de plekken te kijken waar chaos, zelfredzaamheid en de start van duizenden nieuwe levens het straatbeeld bepalen. Ze kwamen terug met een reeks verhalen van nieuwkomers die hun dromen in de aankomstwijken proberen waar te maken. Een indringende kijk in een ongekende wereld vlakbij, in het hart van onze hoofdstad.


Alle artikels uit de reeks >>