Mekitburn, Boomtown en Dranouter winnen OVAM Groenevent Awards 2014
Foto: OVAM

Maandagavond heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de Groenevent Awards uitgereikt. De hoofdprijzen ging naar Dranouter (Heuvelland), Boomtown (Gent) en Mekitburn (Vilvoorde). De ‘groene’ festivals worden geroemd om hun milieuvriendelijke organisatie.

De evenementen werden opgedeeld in drie categorieën: kleine, middelgrote en grote evenementen. Bij de grote evenementen ging de hoofdprijs naar Dranouter, dat al jaren tracht een milieuvriendelijk festival te zijn. ‘Duurzaam organiseren en feesten is bij Dranouter verankerd in de gehele werking van het festival’, motiveert OVAM de keuze. Dranouter ontvangt hiervoor een cheque van 6.000 euro. Sfinks en Reggae Geel werden finalist in deze categorie.

Bij de middelgrote evenementen ging Boomtown met de hoofdprijs aan de haal, goed voor 3.000 euro. ‘Boomtown ontwikkelde een meerjarenvisie met daarin duurzame basisprincipes zoals afvalpreventie, recyclage en hergebruik én het sensibiliseren van bezoekers en festivalmedewerkers’, klinkt het bij OVAM. Bij de middelgrote evenementen waren de ereplaatsen voor Crammerock en Ieperfest.

Bij de kleine evenementen kwam Mekitburn als winnaar uit de bus. ‘Mekitburn is een festival dat op een doordachte manier duurzaamheid omarmt en elke editie verder wil groeien.’ Mekitburn kreeg een cheque van 1.000 euro overhandigd.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege verheugt zich over de steeds stijgende kwaliteit van de ingediende kandidaturen: ‘Het positieve aan deze festivals werkt niet alleen op de dag van het evenement zelf’, zegt ze. ‘Het zet de bezoekers ook aan om ook nadien milieuvriendelijker te handelen.’

OVAM lanceert een oproep voor de Groenevent Awards 2015. Alle info via de campagnewebsite of op de facebookpagina van OVAM.