De Block: ‘Forse besparingen, maar ook ruimte voor overleg’
Maggie De Block. Foto: Kristof Vadino

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bevestigt dat de gezondheidszorg volgend jaar fors moet besparen, maar ze ontkent dat er daardoor geen nieuwe initiatieven meer mogelijk zijn. Ze benadrukt dat er nog veel ruimte is voor overleg en staat open voor voorstellen.

De algemene raad van het Riziv keurde maandagmorgen het budgetvoorstel van de regering voor de gezondheidszorg goed, waarin voor 355 miljoen euro besparingen vooropgesteld worden.

De ziekenfondsen gaven wel al kritiek op een aantal van de voorgestelde maatregelen. De socialistische mutualiteiten vinden dat de besparingen aan de portefeuille van de patiënten raken, onder meer door de verhoogde remgelden voor consultaties bij bepaalde specialisten, zoals oogartsen en gynaecologen.

Goede voorstellen worden gehoord

Minister De Block nuanceert. Bij andere specialisten, zoals pediaters, gaat het remgeld naar omlaag. Bovendien doen ook andere spelers binnen de gezondheidszorg inspanningen. Zo zal de farmaceutische sector 101 miljoen euro moeten besparen. ‘Van alle betrokkenen zullen de patiënten de besparingen het minst voelen’, zegt De Block.

Dat er door de forse besparingen geen ruimte meer is voor nieuwe initiatieven, zoals de CM zeggen, klopt volgens het kabinet-De Block niet. Wie met alternatieven of goede voorstellen komt, zal hier zeker over gehoord kunnen worden.

Dat de terugbetaling van de psychotherapie er nog niet begin 2015 zal zijn, heeft niet zozeer met de besparingen te maken, maar wel met het feit dat de erkenningsvoorwaarden nog moeten worden uitgewerkt.