'Teletekst is een verouderd medium geworden'
Foto: rr

De teletekstpagina’s van VTM zijn nog beschikbaar tot 31 oktober 2014. Daarna wordt de dienst niet langer aangeboden. De enige uitzondering is de teletekstondertiteling via T888.

Volgens Sara Vercauteren, woordvoerster van omroep VMMA, heeft VTM Text als informatiekanaal zijn tijd gehad en wil de zender vooral inzetten op nieuwe media zoals haar website en sociale media zoals Facebook en Twitter.

‘Het heeft nog weinig zin om bijvoorbeeld het programma-overzicht op VTM Text te zetten in het tijdperk van de digicorder, een toestel dat deze informatie direct geeft en bovendien ook toelaat om een programma meteen voor opname te programmeren. Jonge kijkers halen hun informatie liever via websites op. Teletekst is in 2014 een verouderd medium geworden’, zegt Sara Vercauteren.

Duivensport

VTM Text brengt ook berichtgeving over de populaire duivensport, maar de duivenmelkers kunnen daarvoor voortaan bij Vier Text terecht. De Koninklijke Bond van Duivenliefhebbers heeft daarvoor bij de andere Vlaamse privé-omroep, Vier, afspraken kunnen maken.

‘Ook bij Vier en Vijf zetten we natuurlijk vooral in op de nieuwe digitale media en op de moderne technologie’, zegt woordvoerder Kristof Demasure van Vier en Vijf, ‘maar wij hebben op korte termijn geen plannen om het analoge teletekstkanaal af te schaffen.’

Teletekst werd in 1980 gelanceerd door de openbare omroep BRT, destijds de enige tv-zender in Vlaanderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in