Bevallen vrouwen moeten halve dag sneller naar huis
Foto: An Nelissen

Vrouwen die zonder complicaties bevallen zijn, moeten binnenkort een halve dag sneller naar huis. Dat is een van de opvallende maatregelen uit het begrotingsvoorstel van de regering voor de ziekteverzekering, dat maandagochtend door het RIZIV is goedgekeurd. Ook het remgeld voor wie naar de specialist moet, gaat in een aantal gevallen omhoog.

De regering legde het begrotingsvoorstel, dat enkel over 2015 gaat, maandagochtend op de tafel van de algemene raad van het RIZIV. Daarin zijn naast haar ook de mutualiteiten, vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd.

Zoals bekend, wil de Zweedse coalitie snijden in de uitgaven voor de sociale zekerheid. In het voorstel dat op tafel lag, zouden de uitgaven de komende vijf jaar met slechts 1,5 procent mogen toenemen in plaats van 3 procent. Volgend jaar zou de ziekteverzekering 355 miljoen euro moeten besparen.

De regering wil dit geld onder meer vinden door vrouwen die zonder complicaties bevallen zijn een halve dag sneller naar huis te sturen. In België blijven vrouwen gemiddeld vier tot vijf dagen in het ziekenhuis na hun bevalling, elders in West-Europa is dit gemiddeld korter.

Voorts willen N-VA, CD&V, Open VLD en MR bijna 39 miljoen euro vinden door remgelden bij bepaalde bezoeken aan de specialist op te trekken. En ook de derdebetalersregeling voor mensen met het recht op een verhoogde tegemoetkoming en chronische patiënten wordt uitgesteld.

De socialistische mutualiteiten hebben net als de christelijke en socialistische vakbonden tegen het voorstel gestemd. ‘Als verdediger van de patiënt kunnen wij niet anders. Het begrotingsvoorstel ontneemt de patiënt die naar adem snakt alle zuurstof en bewijst dat we te maken hebben met een drastische besparings- en geen ambitieuze investeringsregering’, zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Ook de christelijke mutualiteit stelt zich vragen, en heeft zich onthouden bij de stemming. ‘Hiermee willen we een signaal geven dat de besparingen best in overleg worden uitgeklaard, met ruimte voor alternatieve pistes. Ook vinden we dat er de komende jaren voldoende ruimte moet zijn voor nieuwe initiatieven’, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in