Fiscus eist meer dan 400 miljoen van frauderende HSBC-klanten
Foto: BELGAIMAGE

De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) had begin deze maand al iets meer dan 434 miljoen euro aan ontdoken belastingen en boetes teruggevorderd in 191 dossiers van Belgische klanten die een rekening hebben bij de Zwitserse tak van de HSBC-bank.

Dat bevestigt Francis Adyns, de woordvoerder van de administratie van Financiën in de ochtendeditie van De Standaard. Het bedrag van 400 miljoen euro wordt gevorderd op een bedrag van in totaal 600 miljoen euro niet aangegeven inkomsten die de fiscus tot nog toe ontdekt heeft op de onderzochte rekeningen van Belgische klanten bij HSBC.

Adyns zegt niet hoeveel Belgische HSBC-dossiers de fiscus in totaal behandelt, maar naar verluidt gaat het om een 250-tal dossiers waarbij in een totaal een duizendtal mensen betrokken is. Het gros van de Belgische HSBC-klanten zijn diamantairs en hun families.

Het feit dat de fiscus 434 miljoen euro claimt, betekent nog niet per se dat de schatkist dat hele bedrag ook zal krijgen. Belastingplichtigen kunnen de claim ook aanvechten voor de fiscale rechtbank of tot een regeling proberen te komen met de fiscus. De meeste HSBC-klanten proberen echter met de fiscus een akkoord te bereiken, omdat ze op die manier een strafproces wegens fraude kunnen vermijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig