Studenten: 'We blijven protesteren'
Bram Roelant, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten. Foto: BELGA
De universiteiten reageren gemengd op de beslissing van de Vlaamse regering om het inschrijvingsgeld voor studenten te verhogen. Rik Torfs (KUL) is blij met de sociale correcties, UGent-rector Anne De Paepe vindt dan weer dat universiteiten beknot worden om zelf in dat soort correcties te voorzien.

Maandagochtend maakte De Standaard de nieuwe inschrijvingsbedragen voor hogescholen en universiteiten bekend. Als gewoon student betaal je vanaf volgend academiejaar 890 euro. Tot nu toe was dat 619 euro. Er zijn ook sociale correcties. Zo blijft het inschrijvingsgeld voor beursstudenten op 105 euro. Bijna-beursstudenten, van wie de ouders een inkomen hebben dat net te hoog is om voor een studiebeurs in aanmerking te komen, betalen 470 in plaats van 410 euro.

“We zullen meer moeten betalen voor minder kwaliteit', stelt Bram Roelant. 'Een paar honderd euro zal voor een deel van de bevolking niet veel geld zijn, maar dan wordt gemakshalve wel vergeten dat studeren al heel duur is: een kotstudent is gemiddeld 12.450 euro kwijt per academiejaar.' 

Geen sociale correctie

 Dat de verhoging sociaal gecorrigeerd wordt, klopt volgens VVS-voorzitter Bram Roelant niet. 'De uitbreiding van de groep bijna-beursstudenten weegt niet op tegen de besparingen op studentenvoorzieningen. Ook die besparingen wegen weer op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en treffen vooral de studenten die het financieel minder breed hebben.' 

'De studenten zullen het dan ook niet laten om te blijven protesteren', besluit Roelant. 'Binnen het huidig Vlaams regeerakkoord hebben de besparingen voor het hoger onderwijs ongekende proporties aangenomen.' De studenten plannen op 5 november een symbolische actie.