Brussels Airlines schrapt vlucht Washington-Zaventem wegens zieke patiënt
CEO Bernard Gustin (vooraan) tijdens de persconferentie. Foto: BELGA

Brussels Airlines heeft zondag een vlucht vanuit Washington naar Zaventem geschrapt omdat er zaterdag op het einde van de heenvlucht naar Washington een transitpassagier, die eerder van Monrovia naar Zaventem vloog, moest braken. In afwachting van de resultaten van het medisch onderzoek van de man in Washington liet Brussels Airlines het toestel leeg terugvliegen. Het landde zondag omstreeks 17 uur in Zaventem.

'Alhoewel de kans klein was dat de man ebola had omdat er bij hem geen hogere temperaturen werden geregistreerd, was er over de aard van zijn aandoening twijfel en bij dergelijke gevallen hanteren wij bij Brussels Airlines een nultolerantie. Zolang we hierover geen zekerheid hadden, lieten wij het vliegtuig niet kuisen omdat dit in geval van ebola hiervoor speciale procedures gelden. Zondagnamiddag hebben we vanuit Washington te horen gekregen dat de man inderdaad niet besmet was met ebola', aldus Bernard Gustin, de ceo van Brussels Airlines, zondagavond tijdens een persontmoeting op Brussels Airport.

Deze maatregel heeft volgens Gustin niets te maken met de aanstelling van Erika Vlieghe als ebola-coördinator en de beslissing om bij aankomst in Brussels Airport de temperatuur van passagiers uit risicolanden te meten. 'We hebben deze procedure al enkele maanden geleden ingevoerd en ze werd al enkele keren toegepast. Dat was in augustus nog het geval bij een passagier uit een risicoland die, zoals achteraf bleek, aan malaria leed', aldus de ceo van Brussels Airlines. Hij verwees naar de verschillende veiligheidsprocedures en verdedigde 'bij gebrek aan objectief risico' de beslissing van Brussels Airlines om op deze landen te blijven vliegen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in