Club wint tegen tien man na flater van Copa
Foto: BELGA

Club Brugge heeft de topper van de elfde speeldag in Lokeren gewonnen. De bezoekers namen een blizstart maar uitgerekend Hans Vanaken scoorde de gelijkmaker tegen de club die hem deze zomer nog wou binnenhalen. Lokeren moest de laatste twintig minuten echter met tien man verder en doelman Copa ging flagrant in de fout: 1-2. Refaelov maakte er in het slot zelfs nog 1-3 van. Club Brugge wordt zo alleen tweede in de stand.

Bij de thuisploeg geraakte Giorgos Galitsios alsnog speelklaar nadat hij geblesseerd was uitgevallen tegen Oostende. Preud’homme had drie fitte spitsen tot zijn beschikking en hij koos voor Tom De Sutter in de basis. Brandon Mechele was de vervanger van de geblesseerde Bjorn Engels centraal achterin.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen

De bezoekers kenden een heuse blitzstart en konden al meteen een strafschop gekregen hebben, maar scheidsrechter Laforge weigerde te fluiten. Maar uitstel was allerminst afstel, want even later was het toch prijs: Izquierdo kreeg de bal van de klaarrijkende Vazquez en knalde het leer mooi voorbij Copa: 0-1. Lang kon Club niet genieten van de voorsprong, want na 10 minuten Lokeren het heft in handen. De thuisploeg was baas op het middenveld en Hans Vanaken zorgde met hulp van Mechele voor de 1-1. Nadien verwaterde de partij wat, echter zonder één moment saai te zijn. Izquierdo kreeg in de slotfase van de eerste helft nog een uitgelezen kans om Club opnieuw op voorsprong te schieten, maar hij mikte pal op Copa.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Club startte ook als een speer aan de twede helft maar deze keer trof uitblinker Izquierdo de paal en besloot Reaflov te zwak op Copa. Ook deze keer kon de thuisploeg al snel het evenwicht herstellen. Invaller Gedoz (ingebracht in 68ste minuut) besliste de partij echter met twee cruciale fases: eerst smeerde hij Galitsios een tweede gele kaart aan en vervolgens scoorde hij de 1-2 nadat doelman Copa compleet de mist in ging. Lokeren probeerde nog wel maar met tien man kon het geen kansen meer afdwingen. Helemaal in het slot maakte Refaelov er op counter zelfs nog 1-3 van.

Club Brugge wipt zo over Gent en Lokeren naar de tweede plaats, op drie punten van leider Anderlecht. Lokeren staat nu vierde.

Opmerkelijk:

De Waaslanders waren tot vandaag in eigen stadion ongeslagen, terwijl blauw-zwart dit seizoen op verplaatsing nog maar één keer had kunnen winnen. Vorig seizoen kwam Club wel ook al twee keer winnen op Daknam.

Belangrijkste fases:

2’ Club Brugge, en met name Refaelov, claimt al meteen een strafschop. De middenvelder gaat liggen na contact met Odoi, maar scheidsrechter Laforge houdt de lippen stijf op elkaar. Als de bal op de stip ging, dan had Lokeren zeker geen verhaal.

4’ Izquierdo loopt zich centraal goed vrij, gaat mooi voorbij Scholz en trapt het leer mooi voorbij Copa binnen: 0-1!

7’ Club Brugge met een echte blitzstart. Nu is het Menegazzo die zijn kans waagt vanop de rand van de zestien, maar hij plaatst het leer hard naast de kooi van Copa.

13’ Het eerste doelgevaar van Lokeren komt op naam van wie anders dan Vanaken. Hij neemt een bal meteen op de slof, maar zijn poging gaat hoog over. Ryan heeft nog geen bal moeten pakken.

15’ Galitsios krijgt op rechts heel veel tijd om voor te zetten en aan de eerste paal komt Vanaken opduiken. Zijn deviatie gaat via het been van Mechele voorbij Ryan in doel: 1-1!

18’ Persoons haalt uit vanop de rand van de zestien, maar de Australische goalie staat pal en bokst de bal weg.

19’ Opnieuw scoort Lokeren bijna via een afgeweken bal. Deze keer is het Duarte die een bal van Abdurahimi van richting doet veranderen, maar het leer gaat enkele meters naast.

27’ Leye met de schitterende opening op De Pauw. De flankaanvaller komt in de zestien oog in oog te staan met Duarte, maar hij geraakt er niet voorbij.

28’ Vanop een meter of 30 waagt kapitein Simons zijn kans met een volley. Zijn bal valt net iets te laat om Copa te verontrusten.

41’ Copa houdt Izquierdo van de 1-2. Na een mooie aanval van Club zet Vazquez Izquierdo alleen voor Copa, maar deze keer laat de Bruggeling het doelpunt liggen. Hij knalde pal op Copa.

46’ Izquierdo krult de bal met zijn rechter naar de verste paal, maar raakt de buitenkant van de staak.

47’ Refaelov met tijd en ruimte aan de rand van de zestien en na wat gedraai stelt hij Copa op de proef.

50’ Galitsios waagt zijn kans. Ryan gaat goed plat op de poging van de verdediger. 56’ Maric wil de bal simpel terugleggen tot bij Copa, maar zijn pass is niet hard genoeg. Copa is gelukkig voor Lokeren net iets sneller op de bal dan Tom De Sutter. 58’ Leye legt een voorzet van Odoi met de borst terug tot bij Abdurahimi. Die waagt in één keer zijn kans, maar zijn poging zwaait weg van de kooi van Ryan. 61’ De Bock recupereert, kapt naar zijn mindere rechter en waagt zijn kans maar trapt naast. 67’ Opnieuw stuurt Vazquez Izquierdo diep. De snelle Colombiaan gaat voorbij een grabbelende Copa, maar Odoi snelt zijn doelman te hulp. 70’ De pas ingevallen Gedoz dwingt Galitsios tot een tweede gele kaart: de Griek mag gaan douchen. 72’ De vinnige Gedoz bedient Refaelov maar de middenvelder mikt over. 74’ Gedoz kapt naar binnen en knalt met zijn rechter vrij centraal naar doel, maar Copa slaat helemaal naast de bal: 1-2! 89’ Silva gaat een bal halen die eigenlijk voor Copa bedoeld was en houdt het leer even bij. De goalie klopt het leer uit de handen van de Brugse invaller, maar dat toneelstukje wordt niet gesmaakt door Laforge: geel voor beide spelers.

92’ Vazquez speelt een counter perfect uit. De Spanjaard stuurt Refaelov diep, die alleen op Copa kan afgaan. Even de schijnbeweging en daarna simpel de Ivoriaanse goalie omspelen.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut