‘IS krijgt klappen in Kobane’
Koerden kijken vanaf de Turkse grens naar Kobane. Foto: AFP

Koerdische strijders zouden met de hulp van internationale luchtaanvallen belangrijke klappen hebben uitgedeeld aan IS in het Syrische Kobane. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen tussen zaterdag- en zondagochtend minstens 31 IS-strijders om.

Ruim een maand na de start van de gevechten blijft de strijd om Kobane straat per straat voortduren. De Syrische stad zou voor zowat de helft in handen zijn van Islamitische Staat, met de Koerden die vooral vanuit het oosten de druk opvoeren.

Volgens het bij de Syrische oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten verloor IS tussen zaterdag- en zondagochtend 31 strijders. Vijftien onder hen kwamen om bij luchtaanvallen door de internationale coalitie rond de VS, waar ook België deel van uitmaakt.

Nog volgens de organisatie werden de voorbije vier dagen minstens zeventig lichamen van IS-strijders en zeven doden uit Koerdische rangen gerepatrieerd naar een ziekenhuis onder controle van de jihadisten in Raqqa.

Geconfronteerd met hevige tegenstand hebben de jihadisten zaterdag nieuwe versterkingen opgetrokken in Kobane. De stad is strategisch en vooral symbolisch erg belangrijk, met tientallen camera’s die het hele gebeuren al wekenlang vastleggen van achter de Turkse grens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in