BIO. Wie is Tom Van Grieken?
Tom Van Grieken, de jongste Belgische partijvoorzitter ooit. Foto: BELGA

Tom Van Grieken is de jongste Belgische partijvoorzitter ooit. Hem wacht een zware taak na de zware verkiezingsnederlaag van 25 mei, waardoor de partij werd teruggebracht tot een partij met amper nog 11 parlementsleden.

Tom Van Grieken is net 28 jaar geworden. Guy Verhofstadt was 29 toen hij aan het hoofd kwam van de toenmalige PVV.

Hij groeide op in Antwerpen, maar verhuisde later naar Mortsel waar hij vandaag nog woont. Hij studeerde communicatiemanagement en was een tijd werkzaam in de reclamesector.

Als scholier blies hij het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV) nieuw leven in en tot 11 juli 2011 was hij nationaal voorzitter van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Onder zijn leiding geraakten afdelingen erkend aan alle grote universiteiten in Vlaanderen.

Van Grieken werd in 2003 lid van het toenmalige Vlaams Blok. Sinds 2006 zetelt hij in de gemeenteraad van Mortsel. Op 25 maart 2012 werd hij onder het motto ‘De winter is voorbij’ verkozen tot nationaal voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). In februari 2014 werd hij herverkozen voor een nieuw mandaat van twee jaar.

Baby-Dewinter

Van Grieken staat binnen het Vlaams Belang bekend als een hardliner, die niet bang is voor controversiële acties. In juni 2012 haalde hij het nieuws toen hij samen met twee andere Vlaams Belangers een secundaire school binnenwandelde om een barbecue waar enkel halalvlees werd geserveerd te verstoren door de scholieren ook Zwan-worstjes met varkensvlees aan te bieden.

Hij werd wel eens omschreven als een ‘Baby-Dewinter’, maar de jongste jaren nam hij steeds meer afstand van de stijl van Filip Dewinter. ‘Er bestaat geen cordon sanitaire rond onze ideeën, wel rond onze stijl’, aldus Van Grieken.

Bij de Vlaamse verkiezingen van mei 2014 raakte Van Grieken vanop de tweede plaats op de Antwerpse Vlaams Belanglijst verkozen. In september 2014 stelde hij zich kandidaat om Gerolf Annemans op te volgen als partijvoorzitter. Die kandidatuur werd gesteund door 86 procent van de partijraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in