Zulte Waregem heeft een belangrijke overwinning geboekt op het veld van Standard. Daar mag het wel Eiji Kawashima voor danken, de Japanse goalie van Standard gaf de 0-1 weg na een ongelofelijke flater, Troisi velde kort voor tijd het doodvonnis voor Luzon. De supporters van Standard protesteerden al voor de wedstrijd, tien minuten voor tijd was het hek helemaal van de dam en moest de wedstrijd zelfs worden stilgelegd. Het eindigde in Luik op 1-2, al wordt het afwachten of Standard niet aankijkt tegen forfaitcijfers na de rellen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Nog voor de aftrap was Sclessin al opgehitst. De Ultras van Standard lieten voor de wedstrijd verstaan hun grieven bekend te maken en dat was ook duidelijk te merken. Toen de spelers het veld opstapten, rolden de spandoeken open met daarop allerlei verwijten aan het bestuur en aan trainer Luzon.

Het openingskwartier had iets weg van surrealisme. Sclessin, normaal een ware hel voor elke bezoekende ploeg, was muisstil. Je kon als het ware een speld horen vallen. Na één minuut leek het er al bijna meteen op dat de supporters van Standard zouden gelijk krijgen, toen Idrissa Sylla een grote kans kreeg. De jonge spits plaatste het leer echter naast de kooi van Kawashima. Het gemor op de tribunes werd zo mogelijk nog erger.

Bij het verstrijken van de vijftiende minuut werden de toeschouwers dan toch wakker. Al was het maar om protestgezangen in te zetten, er kwam dan toch wat meer leven in de brouwerij. Kawashima flaterde echter na twintig minuten. Hij verkeek zich op een hoge bal en liet het leer schieten, Bongonda was er als de kippen bij om de 0-1 te maken.

Standard probeerde wel, maar verder dan een penaltyclaim op Viera en een gepareerd schot van de Spanjaard kwamen de Rouches niet meer. We gingen dan ook rusten onder een striemend fluitconcert, maar dat zal Francky Dury en Zulte Waregem worst wezen. De crisis aan de Gaverbeek was aan de rust al half verdwenen.

Na de pauze kwam de ingevallen Igor De Camargo tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker, maar faalde oog in oog met Bossut en duwde de beste kans voor Standard voorlangs. Iets na het uur ontspoorde het dan helemaal in het stadion. De Ultra’s, de harde supporterskern van Standard verliet ostentatief het stadion en iets later braken er relletjes los. Op de tribune achter de dugouts smeten enkele heethoofden met stoeltjes en alles wat ze konden vinden, ref Vertenten kon niets anders dan de wedstrijd even stil te leggen. Het leek er even op dat supporters het veld zouden bestormen, maar zover kwam het gelukkig niet. Duchatelet voelde de bui al hangen en werd even daarvoor door enkele stewards naar binnen geloodst.

Na een kwartiertje werd de wedstrijd weer op gang getrapt, maar Standard kon de aansluitingstreffer niet meer vinden. Mpoku kwam nog het dichtst na een vrije trap, maar Bossut was bij de pinken en klemde de bal. Vier minuten voor tijd bezegelde Troisi de wedstrijd helemaal, met een mooi afstandsschot maakte hij er 0-2 van! Mpoku dribbelde zich nog een weg naar de 1-2, maar het was te laat voor Standard. Nadat er opnieuw een stoeltje op het veld werd gegooid, floot de scheidsrechter af. Standard kijkt zo misschien zelfs tegen een forfaitnederlaag aan.

In ieder geval saat Standard voor spannende dagen. De positie van Luzon lijkt onhoudbaar, het wordt afwachten of Duchatelet actie onderneemt.

Opmerkelijk

De supporters van Standard kondigden vooraf aan het openingskwartier te boycotten, en hielden woord. In de eerste vijftien minuten was Sclessin onherkenbaar stil tijdens een wedstrijd. Enkel boegeroep en gefluit nu en dan doorbrak de ijzige stilte. De flater van Kawashima verhitte de gemoederen natuurlijk nog wat meer, tien minuten voor tijd werd de wedstrijd zelf even stilgelegd. Standard in crisis, nu meer dan ooit.

Bekijk hier de opstellingen van beide ploegen

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

Belangrijkste fases

0’ - De Standard-supporters houden min of meer hun woord. Bij de opkomst van de spelers klinkt er opvallend weinig applaus, boegeroep des te meer.

1’ - Zulte Waregem krijgt meteen een grote kans. Sylla schuift de bal met rechts naast.

14’ - Een afvallende bal komt pardoes voor de voeten van Vinicius, maar die is te verrast om er iets mee te doen. Labor stond goed op te letten.

15’ - Het kwartier stilte is intussen verstreken. De Standard-supporters zetten hun (protest)gezangen in.

21’ - GOAL - Horror op Sclessin! Kawashima verslikt zich op een voorzet van Cissako, Bongonda werkt de rebound binnen. De supporters van Standard juichen ironisch.

29’ - De Sloveense rechtsachter Milec heeft tijd en ruimte om een bal de zestien in te zwiepen, maar zijn voorzet waait ver achter doel. Boegeroep is zijn deel.

34’ - Vinicius zet Sammy Bossut goed onder druk. De Essevee-doelman heeft geluk dat de bal in doeltrap verdwijnt.

38’ - Jesper Jorgensen zet Essevee ei zo na op 0-2. Zijn schot gaat maar net naast. Aan de overkant verdiende Standard een strafschop na een fout op Vieira.

40’ - Mpoku legt knap af tot bij Mujangi Bia, Bossut moet zijn poging uit de benedenhoek ranselen. Eindelijk een eerste echte kans voor de thuisploeg.

43’ - Bossut weert een schot van Trebel tot bij Vieira. Die heeft tijd zat maar schuift de rebound voorlangs. Uitstekende kans voor Standard was dit.

48’ - Standard maakt meteen de intenties duidelijk: Bossut moet een schot van Mpoku in hoekschop duwen. Van Damme kopt die over.

53’ - Jesper Jorgensen zet Sylla alleen voor doel, maar Kawashima is net op tijd uit zijn doel gekomen. Zulte loert op de couter.

59’ - Mpoku kapt zich vrij en krijgt de bal tot bij de pas ingevallen De Camargo. Die komt oog in oog te staan met Bossut maar duwt de bal naast. De gelatenheid op de tribunes is groot.

61’ - Na wat geharrewar valt de bal voor de linkervoet van De Camargo. Die krult hem nipt naast. Standard verdient nu wel een doelpunt.

65’ - Vreemd moment na 65 minuten voetbal. Een heel pak Ultra’s verlaten Sclessin nu al. Alweer een signaal dat kan tellen.

70’ - Voorzitter Roland Duchâtelet is door een van de stewards naar binnen geleid. Vreest hij voor zijn eigen veiligheid?

78’ - De Standard-supporters willen het veld op lopen. De boel staat op ontploffen!

WEDSTRIJD STILGELEGD - Bart Vertenten legt de wedstrijd stil. Standard-supporters gooien van alles het veld op: bier, aanstekers en wat voetzoekers. Ook een fotograaf wordt bekogeld.

79’ - Sammy Bossut staat nog steeds geconcentreerd te spelen en klemt makkelijk de vrije trap van Mpoku.

84’ - Het tempo is uit de wedstrijd verdwenen en dat heeft Standard aan de supporters te danken.

87’ - GOAL - Troisi maakt het helemaal af voor Zulte! Een fantastische knal eindigt in de winkelhaak, Kawashima is kansloos! Boeken toe voor Standard!

90’ - GOAL - Krijgen we toch nog wat spanning? Mpoku straft zwak verdedigen van Zulte af en schuift de bal voorbij Bossut. Standard verdient wel dit doelpunt, maar de supporters joelen.

WEDSTRIJD AFGEFLOTEN - De wedstrijd is afgelopen. Bart Vertenten maakt vroegtijdig een einde aan de wedstrijd nadat er alweer een stoeltje het veld werd opgegooid. Bovendien staan enkele Standard-supporters doodleuk langs de zijlijn.