Tom Van Grieken nieuwe voorzitter Vlaams Belang
Tom Van Grieken. Foto: BELGA

Tom Van Grieken is de nieuwe (en vijfde) voorzitter van Vlaams Belang. Hij kreeg zondag op een congres in het Antwerpse Lint 93 procent van de stemmen achter zich.

De 28-jarige Van Grieken uit Antwerpen was de enige kandidaat om Gerolf Annemans (55) op te volgen. Hij wordt meteen de jongste Belgische partijvoorzitter ooit. Hem wacht meteen de uitdaging de toekomst van Vlaams Belang uit te stippelen na een zware verkiezingsnederlaag.

‘Nieuwe mensen, een nieuwe stijl en nieuwe thema’s, zonder de core business van de partij te verwaarlozen’, zo klonk de slagzin van Van Grieken toen hij zijn ambitie om partijvoorzitter te worden bekendmaakte.

Afscheid van een generatie

'Het afscheid van een generatie aan de top van de partij.' Zo bestempelde Gerolf Annemans zelf zijn afscheid als voorzitter van het Vlaams Belang. Dat de fakkel zou doorgegeven worden aan de jongere generatie was al langer gepland, maar door de slechte verkiezingsuitslag van 25 mei - de partij zag het aantal parlementsleden dalen van 41 naar 11 - werden er vervroegde voorzittersverkiezingen aangekondigd.

Het is nu de jonge Tom Van Grieken, 28 en pas verkozen als Vlaams parlementslid, die de taak krijgt de toekomst van het Vlaams Belang te verzekeren. Van Grieken beseft dat zijn opdracht niet makkelijk wordt, maar klinkt niet defaitistisch. 'Onze blik moet gericht zijn op de toekomst. Met nog steeds gedreven mandatarissen in alle parlementen en met 250.000 kiezers achter ons, zijn dit geen moeilijke tijden'. 'De taak die ons wacht, is immens, maar ik geloof in de toekomst van onze partij.'


N-VA en Arco

Volgens Van Grieken is en blijft het Vlaams Belang de enige rechtlijnige Vlaams-nationale partij die resoluut kiest voor Vlaamse onafhankelijkheid. Op die manier hoopt de partij ook kiezers terug te winnen van N-VA. Die partij heeft volgens Van Grieken zijn principes en communautaire eisen verloochend in ruil voor machtsdeelname. 'Het woord van N-VA is nog minder aandeel van Arco', zei hij in zijn toespraak. 'De N-VA heeft België niet veranderd, België heeft de N-VA veranderd.'

'Waar is de tijd dat Theo Francken – die onafhankelijkheid geweldig vindt voor Catalonië en Schotland, maar dat dichter bij huis iets minder belangrijk vindt – stelde: 'De VU-periode heeft me uiterst gevoelig gemaakt voor woordbreuk. Het bezorgt me hoofdpijn.' Wel, beste vrienden, ik heb zo’n klein vermoeden dat Francken na dit regeerakkoord niet met een gewone dosis Aspirine zal toekomen', zei Van Grieken

Van Grieken bracht ook hulde aan partijstichter Karel Dillen en diens generatie Vlaams-nationalisten. 'Zij staken hun nek uit wanneer andere stilletjes zwegen. Onbaatzuchtig en principieel. Waren zij dan zonder fout? Ongetwijfeld niet, maar nooit ofte nimmer zal ik mij verontschuldigen voor het heroïsche werk dat zij verricht hebben. Gisteren niet. Vandaag niet. Morgen niet. En al zeker niet als de PS daarom vraagt', zei hij met een duidelijk verwijzing naar de excuses uit N-VA-hoek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig