Eerste passagiers uit ebola-landen gescreend
Ook in Frankrijk worden passagiers gescreend. Foto: afp
Maandag is bij de eerste reizigers uit het West-Afrikaanse land Guinee een temperatuurcontrole uitgevoerd. Ook voor de vluchten uit Liberia en Sierra Leone op Brussels Airport zal dat gebeuren. Het gaat om een extra veiligheidsmaatregel die de stijgende ongerustheid over de ebola-epidemie moet wegnemen.

Het was premier Charles Michel die zondag op RTL-TVI had aangekondigd dat 'vanaf maandag reizigers afkomstig uit landen getroffen door ebola gescreend zullen worden bij aankomst in België'. Verschillende landen doen dit momenteel al.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stelde vrijdag een nationale ebolacoördinator aan: Erika Vlieghe. Die controleerde zaterdagmorgen om 5 uur de procedures op de luchthaven van Zaventem bij aankomst van een vlucht uit de Guinese hoofdstad Conakry. Brussels Airlines is een van de laatste luchtvaartmaatschappijen die nog vliegt op de regio. Het gaat om vier vluchten per week. In De Standaard laat Vlieghe weten dat de temperatuurcontrole vooral de ongerustheid moet wegnemen.

Bagage

De vakbonden waren vragende partij voor een screening van passagiers uit risicogebieden. In verband met de bescherming van het luchthavenpersoneel tegen besmetting was dit hun voornaamste eis. 

Naast de temperatuurcontroles wordt ook de procedure voor het veilig afhandelen van de bagage aangescherpt. Voor het vertrek uit één van de risicolanden worden alle etenswaren uit de bagage verwijderd. De bagage wordt in transportcontainers geladen en er gebeurt een extra controle. Eventueel lekkende bagage wordt op Brussels Airport vernietigd door een gespecialiseerde firma, de andere bagagestukken in de container worden ontsmet.

Er worden ook uitgebreide opleidingen voor verschillende personeelsgroepen op Brussels Airport georganiseerd, waaronder een opleiding over hoe vliegtuigen op een veilige manier kunnen schoongemaakt worden. Het personeel van Brussels Airport zal nog intensiever geïnformeerd worden over de ebola-epidemie. De bestaande procedures zullen permanent geëvalueerd en zo nodig aangepast worden.

Kous niet af

De vakbonden op Brussels Airport reageren tevreden op de aankondiging. 'Dit zal zeker de ongerustheid bij het personeel kunnen wegnemen', aldus vakbondsman Thierry Vuchelen (ACVLB). Net als zijn collega van de socialistische vakbond BTB Olivier Van Camp stelt hij dat hiermee de kous echter niet af is. 'Samen met de ebolacoördinator Vlieghe moeten we alle procedures in vliegtuigen en op de luchthaven evalueren en indien nodig finetunen', aldus Van Camp. Volgens Vuchelen moet hierbij per beroepsgroep op de luchthaven nagegaan worden of alles in de praktijk optimaal werkt.

Volgens het ACLVB stelde Vlieghe ook vast dat de bijvoorbeeld de handschoenen van het cleaningpersoneel kwalitatief onvoldoende zijn omdat ze makkelijk scheuren. De vakbonden zijn overigens zeer te spreken over de aanpak van Vlieghe. Zij geeft maandagochtend op Brussels Airport aan vakbonden en werkgevers meer uitleg over haar bevindingen.

De ministers van Buitenlandse Zaken komen overigens maandag samen in Luxemburg om een Europees antwoord te zoeken op de ebola-epidemie. Volgens een internationale hulpvereniging dreigt ebola de 'grootse humanitaire ramp van onze generatie te worden'.

 

Hoe verloopt een temperatuurcontrole?

Alle passagiers worden vanaf de eerst komende vlucht uit West-Afrika gecontroleerd. Ongeacht of ze in transit zijn en vanaf onze luchthaven doorvliegen naar een andere bestemming, verder reizen met een internationale treinverbinding of in ons land blijven.

  • Een verpleegkundige neemt de temperatuur van elke passagier bij aankomst
  • Passagiers zonder koorts krijgen informatie mee en kunnen doorreizen
  • Indien de passagier koorts heeft, dan wordt hij of zij apart genomen en volgt een tweede temperatuurcontrole en wordt de passagier gevraagd naar zijn of haar reisgeschiedenis
  • De passagier wordt daarna onderzocht door een arts die overlegt met de gezondheidsinspecteur
  • Indien de artsen beslissen dat het om een verdacht geval gaat, dan wordt de passagier overgebracht naar een ziekenhuis voor verder onderzoek