Akkoord over Russisch-Oekraïens gascontract
Foto: REUTERS

In het conflict tussen Oekraïne en Rusland over de gasprijs hebben de twee partijen een voorlopig akkoord gesloten, meldt de Oekraïense president Petro Porosjenko. Tot 31 maart 2015 betaalt Kiev 385 dollar (goed 300 euro) per 1.000 m3 aan Moskou.

Dat zei Porosjenko in een interview dat de Oekraïense tv in de nacht van zaterdag op zondag uitzond. “Ik kan bevestigen dat Oekraïne gas en verwarming zal hebben”, aldus Porosjenko. De Russische minister van Energie, Alexander Novak, noemde eerder al dezelfde prijs. De twee landen pleegden vrijdag overleg in Milaan.

Nog volgens Porosjenko komt er nu snel een einde aan het conflict over de gasprijs. Poetin had op vrijdag duidelijk gemaakt dat er “vooruitgang” is en dat er een “akkoord is over de voorwaarden voor een herneming van de gasleveringen, ten minste in de winterperiode”. Momenteel bedraagt de gasprijs 485 dollar.

Een woordvoerder van Gazprom bevestigde het bestaan van een principeakkoord over nieuwe leveringen, maar voegde eraan toe dat het akkoord nog geformaliseerd moet worden. “het hangt af van andere factoren, zoals onder meer de betaling van de Oekraïense schuld.” Poetin zei vrijdag dat die schuld oploopt tot 4,5 miljard dollar. “Dat zal dinsdag worden besproken in Brussel”, aldus nog Poetin.

In juni is Gazprom de gasleveringen aan Kiev gestopt, omdat het de door Moskou opgelegde prijsstijging niet aanvaardde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in