Politie deelt klappen uit aan demonstranten Hongkong
Foto: AFP

In Hongkong zijn zondag twintig personen gewond geraakt bij gewelddadige relletjes tussen de politie en de pro-democratiedemonstranten.

Dat heeft de lokale regering laten weten. Tientallen agenten chargeerden een groep manifestanten in de dichtbevolkte zakencentrum Mong Kok, een van de drie plaatsen waar de betogers nu al drie weken actie voeren. De politie pakte de manifestanten hard aan en deelde onder andere talloze klappen uit aan de betogers. Heel wat personen moesten nadien met hoofdwonden, breuken en hersenschuddingen naar het ziekenhuis, zo stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast.

Over wie de incidenten heeft veroorzaakt, lopen de meningen uiteen. De politie verklaart dat ze zich aanvankelijk terughoudend had opgesteld, maar is opgetreden toen de manifestanten plots door de versperringen wilden breken. Daarop gebruikten de agenten “een minimum aan macht” om de betogers “uiteen te drijven” en “te voorkomen dat de situatie verder zou escaleren”. De manifestanten houden vol dat ze niet geprovoceerd hebben, en dat de politie hen aanviel toen ze hun paraplu’s - symbool van de protestbeweging - hadden geopend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in