Obama: ‘We mogen niet hysterisch worden over ebola’
De Amerikaanse president Barack Obama. Foto: Photo News

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag aan de Amerikanen gevraagd ‘niet toe te geven aan hysterie of angst’ in verband met de ebola-epidemie. De president roept de burgers op zich te baseren op de wetenschappelijke feiten.

In Sierra Leone, Liberia en Guinee kwamen door ebola op 9.216 geregistreerde gevallen al 4.555 mensen om het leven.

In de Verenigde Staten, waar twee Amerikaanse verplegers besmet raakten met het ebolavirus en een Liberiaan die is gestorven aan ebola, is er geen sprake van een epidemie, aldus Obama tijdens zijn wekelijkse toespraak.

Hij geeft wel toe dat het mogelijk is dat er nog meer ‘geïsoleerde’ besmettingen kunnen opduiken, ‘maar we kunnen deze strijd aan’. ‘En als we de nodige maatregelen nemen, ons laten leiden door wetenschappelijke feiten en niet door angst, dan ben ik ervan overtuigd dat we een ernstige epidemie in de VS kunnen vermijden en de wereld kunnen begeleiden in de strijd tegen de ziekte’, klinkt het.

Glazen stolp

Volgens de president is het bijvoorbeeld geen goed idee om West-Afrika te isoleren door een vliegverbod van en naar de getroffen landen in te stellen. ‘Onze medische experts zeggen dat de epidemie het best aan de bron gestopt kan worden, nog voor ze zich uitbreidt en het te moeilijk wordt om ze nog tegen te houden’, zei hij

‘Een hele regio onder een glazen stolp plaatsen zou, zelfs als dat mogelijk was, de situatie enkel maar erger maken’, legt Obama uit.

‘Gezondheidswerkers en middelen zouden de landen veel moeilijker bereiken. We weten uit ervaring bovendien dat een vliegverbod ervoor zorgt dat reizigers hun reisweg aanpassen en aan controles ontsnappen, waardoor de ziekte nog moeilijker te controleren valt.’