Het ontwerpersduo muller van severen heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving 2013-2014 gewonnen. Ze kregen de prijs vrijdag uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bij de start van de Biënnale Interieur 2014 in Kortrijk Xpo. Het ontwerpersduo is nog maar sinds 2011 aan de slag, maar hun ster schittert nu al aan het internationale firmament. De Cultuurprijs is goed voor 12.500 euro.

De carrière van fotografe Fien Muller en beeldhouwer Hannes Van Severen als ontwerpersduo heeft een snelle vlucht genomen. Hun eerste meubelcollectie oogstte meteen al veel bijval. Binnen- en buitenlandse designspecialisten reageerden verrast en de gespecialiseerde internationale pers bejubelde hun meubelinstallaties.

Ze behaalden prestigieuze onderscheidingen en hun werk werd geëxposeerd in vooraanstaande galeries en musea in België, Londen, Berlijn, Milaan, Kopenhagen, Parijs en New York. Volgens de jury heeft het duo voldoende kwaliteit, talent en visie om een belangrijke bijdrage te leveren aan een positieve, internationale uitstraling van de Vlaamse vormgeving.

“Het duo muller van severen tast op een hedendaagse en innovatieve manier de grenzen af tussen kunst en design en benadert functionaliteit op een inventieve, fantasierijke manier. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om meubelen sculpturaal interessanter te maken, zonder evenwel de functionaliteit uit het oog te verliezen”, luidt het in een communiqué van minister Gatz. En nog: ‘Ze volgen gretig hun eigen weg en onderzoeken nieuwe manieren om meubels te benutten, wars van modes en trends. Zo creëren ze unieke functionele woonlandschappen, gekenmerkt door poëzie, verbeelding en esthetica’.

De Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving wordt tweejaarlijks uitgereikt en alterneert met de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur.