Klacht van Ecolo-gemeenteraadslid tegen Francken
Foto: BELGA

Het Brussels gemeenteraadslid Zoubide Jellab (Ecolo) heeft een klacht ingediend tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat meldt de RTBF vrijdag. Jellab steunt daarvoor op de wet-Moureaux, ook bekend als de antiracismewet.

'Deze week waren er elke dat nieuwe onthullingen over onaanvaardbare mails of uitspraken van Theo Francken. Het is ondraaglijk geworden', zegt het groene gemeenteraadslid aan de Franstalige openbare omroep.

De staatssecretaris kwam de voorbije dagen in zwaar weer terecht toen eerst bekendraakte dat hij aanwezig was op het verjaardagsfeestje van gewezen senator Bob Maes, tevens de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO), en nadien vroegere mails en posts op zijn Facebookpagina werden opgerakeld. De krant De Morgen brengt vrijdag nog de inhoud van een mail uit 2007 waarin Francken schrijft dat homobashing in de hoofdstad 'alles te maken heeft met het hoge aantal islamieten en kutmarokkaantjes'.

Donderdag verontschuldigde de N-VA’er zich in de Kamer voor het feit dat hij met een aantal uitspraken uit het verleden mensen heeft gekwetst.