Peuters verlaten ziekenhuis na speed-incident
Foto: rr

De twaalf peuters die vrijdagmorgen uit voorzorg naar een ziekenhuis werden gebracht nadat ze in hun crèche in contact kwamen met een zakje speed, konden in de loop van de namiddag het ziekenhuis gezond en wel verlaten. Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, bevestigt dat een stagiaire ervan verdacht wordt de drugs meegebracht te hebben. Ze is in verdenking gesteld van het bezit van verboden middelen en vrijgelaten zonder voorwaarden.

Deze ochtend werd in een crèche te Aalst vastgesteld dat kinderen aan het spelen waren met een zakje dat een wit poeder bevatte. De verantwoordelijke van de crèche verwittigde onmiddellijk de politie. Na onderzoek bleek het pakje een hoeveelheid speed te bevatten.

Het parket werd ingelicht en arresteerde een stagiaire die in de crèche werkte. De jongedame wordt ervan verdachte de drugs meegbracht te hebben naar haar werk. Hoe de drugs in handen van de kinderen kwamen, wordt verder onderzocht.

Alle twaalf kinderen van de groep waarin de drugs werden aangetroffen, peuters tussen nul en drie jaar oud, werden overgebracht naar het ASZ te Aalst voor een onderzoek. Enkele uren later mochten ze weer naar huis. 'De kindjes uit de andere leefgroepen kwamen nooit in de buurt van het bewuste zakje en liepen bijgevolg dan ook geen enkel risico', zegt het stadsbestuur. Om mogelijke onrust weg te nemen, gaf het stadsbestuur alle ouders uit het kinderdagverblijf een brief mee met informatie over wat er precies gebeurde.

Een 18-jarige stagiaire die ervan verdacht wordt het zakje meegebracht te hebben, werd door het parket van Dendermonde voor de onderzoeksrechter geleid. Die stelde haar vrijdagavond in verdenking voor het bezit van verboden middelen en liet haar vrij zonder voorwaarden. Dat laatste kan niet op begrip rekenen van de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). 'Ik respecteer de scheiding der machten, een onderzoeksrechter beslist soeverein, maar ik ben ontgoocheld dat er niet met meer zorg omgegaan wordt met de fysieke en psychische integriteit van jonge kinderen', zegt hij. 'Dit staat in schril contrast met de onwaarschijnlijkheid van de feiten, de maatschappelijke commotie en de wet op de voorlopige hechtenis.'

Speed

Speed is de naam waaronder amfetaminen op straat verkocht worden. Het wordt tot de harddrugs gerekend en heeft een oppeppend effect.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in