Waar kijken wij naar uit op Interieur 2014?
Foto: Sensory Sky
Kijken, voelen, uittesten, proeven: ook deze editie van de Interieur Biënnale prikkelt uw zintuigen. Na lang nadenken hebben we zelf een shortlist opgesteld van tussenstops op onze route. Grote kans dus dat u ons op een van deze plaatsen ontmoet.

NADENKEN

De curator van dienst, de Britse architect Joseph Grima, houdt er een bijzondere visie op na als het over wonen gaat. Met de slagzin ‘The home does nog exist’ laat hij ons nadenken over hoe onze ‘thuis’ de afgelopen jaren is veranderd: enerzijds omdat de ruimtes niet langer afgebakend zijn, anderzijds omdat de jongere generaties minder honkvast zijn en zich op meerdere plaatsen thuisvoelen.

Grima bundelt zijn ervaring als hoofdredacteur van het architectuurmagazine Domus en docent aan de Design Academy Eindhoven, en werkte samen met zijn architectenbureau Space Caviar het parcours SQM (waarbij sqm verwijst naar square metre) uit doorheen de Xpohallen, maar ook op de extra locaties in de binnenstad, waarbij bezoekers telkens opnieuw worden geconfronteerd met het verdwijnen van ‘thuis’.

ETEN

Twee jaar geleden riep de Interieur Bistro nog een buitengevoel op met lange picknicktafels, serres en tentstructuren. Op het menu: versgeplukte ingrediënten en lokale gerechten. Het design was verfrissend chaotisch, als bezoeker kon je zelf je favoriete stoel kiezen en meteen een praatje slaan met de nobele onbekende naast je. 

Dit jaar kiest de Interieur Biënnale opnieuw voor authenticiteit, maar op een heel andere manier. U kan in de kantine van de voormalige Broelschool terecht voor Vlaamse kost en even vertrouwde gezelligheid. Gerechten met puree, paling of wild kan u wegspoelen met een fris glas bier, maar u bent er ook gewoon welkom voor koffie met peperkoek.

De ruimte werd ingericht volgens het thema 'Belgische absurditeit' door een collectief van acht Belgische Ontwerpers van het Jaar. Het blijft gissen naar het uiteindelijke resultaat, maar ons buikgevoel zegt ons dat het volkstuingevoel van de vorige editie plaats zal maken voor een uitgepuurde strakheid.

MODE

De best vertegenwoordigde familie op Interieur 2014, moet wel de familie Van Severen zijn. Meubelgewijs mogen we uitkijken naar de ontwerpen van David (Office KGDVS voor Maniera), Hannes (Muller Van Severen) en Fabiaan Van Severen (voor Moome), maar ook Mattia - de zoon van Fabiaan - draagt zijn steentje bij aan het hele gebeuren. De jonge modeontwerper werd immers door de Biënnale en het Flanders Fashion Institute geselecteerd om de uniformen voor de hosts en hostessen te ontwerpen.

Hij koos voor een frisse interpretatie van het klassieke three piece, waarbij het witte hemd centraal staat. Het uniform is bovendien honderd procent Belgisch: het hemd werd door een Belgische fabrikant vervaardigd, voor de zeefdruk is het creatief duo Inge Rylant en Ringo Gomez-Jorge verantwoordelijk en de zwarte broeken komen van de Belgische kledingketen JBC.

EXPO

De Brusselse ontwerpster Marina Bautier gaat dit jaar met de titel Designer van het Jaar lopen en mag haar werk aan u voorstellen op een overzichtstentoonstelling in hal 3 van Kortrijks Xpo. Bautier - die haar designstudies in Groot-Brittannië voltooide - werkt sinds 2002 als zelfstandig ontwerpster voor internationale producenten zoals Lige Roset, Idee, Case en Swedese, lanceerde vorig jaar haar eigen label MA en opende vorige maand een eigen winkel in Vorst.

Een constante in haar werk is het gebruik van hout. ‘Het is mijn lievelingsmateriaal. Hout vraagt niet om moeilijke technieken of gespecialiseerd materiaal en laat dus toe dat ik veel zelf doe’, vertelde ze daarover in deze krant. ‘Maar ik werk vooral zo graag met hout omdat het warmte uitstraalt en leeft. Door de natuurlijkheid, de nerven en lijnen ziet geen enkel houten object er exact hetzelfde uit. Bovendien veroudert het mooi, en het is ook duurzaam en degelijk.’

LUISTEREN

Heel wat lezingen en debatten spitsen zich dan ook toe op de stelling van Grima, maar de organisatie wist ook de Italiaanse ontwerper Alberto Alessi van het gelijknamige wereldbekende designlabel te strikken. Heeft u nog vragen na het lezen van zijn interview in De Standaard MagazineHij komt op maandag 20 oktober om 11.00 uur in de Speakers Corner vertellen over de geschiedenis van het familiebedrijf, opgericht in 1921, en hun filosofie over het creëren van design.

Alberto zorgde in de jaren 1980 voor een complete omwenteling in het familiebedrijf dat zijn grootvader in 1921 had opgericht. Hij benaderde de allerbeste architecten en designers (zoals Philippe Starck) en gaf hen de vrijheid om bontgekleurde, speelse, excentrieke, experimentele en provocerende huishoudartikelen te ontwerpen. Een overzicht van de geschiedenis van het Italiaans designmerk vindt u terug in hal 2: ‘Alessi made in Crusinallo - the beauty and the mastery’.