Amper 100.000 dollar in ebolafonds van VN
Foto: AP

Het fonds waaruit de Verenigde Naties middelen moet putten om de strijd met de ziekte ebola aan te gaan, bevat amper 100.000 dollar (een kleine 80.000 euro). Nochtans hadden de VN-lidstaten beloofd om 20 miljoen dollar in het fonds te steken. Dat schrijft de krant New York Times.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, had donderdag aan de media verklaard dat de VN in de strijd tegen ebola over 20 miljoen dollar beschikt. Althans, dat is het bedrag dat de lidstaten hebben toegezegd. Tot nu is van de beloofde stortingen namelijk nog niet veel in huis gekomen. Enkel Colombia heeft zijn bijdrage, namelijk 100.000 dollar, al overgemaakt.

Maar ook de toegezegde geldsom van 20 miljoen dollar ligt nog altijd ver onder het bedrag van 1 miljard dollar dat de VN zegt nodig te hebben om de epidemie aan te pakken.

Verschillende lidstaten hebben wel al contributies betaald aan andere VN-programma’s die ook betrokken zijn bij de strijd tegen ebola. Het gaat dan om een totaalbedrag van 376 miljoen dollar.

Volgens de meest recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn intussen al meer dan 8.900 mensen met het virus besmet. Al zeker 4.400 mensen zijn er aan de ziekte gestorven. Experts vrezen evenwel dat het werkelijke aantal slachtoffers nog een stuk hoger ligt. Vooral de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone worden zwaar getroffen door de epidemie.