Hoe bespaart u op uw vaste kosten?
Foto: BELGA
Wie een huis heeft, krijgt uiteraard ook met vaste kosten te maken. Wie daar eens verstandig naar kijkt, kan daar wel wat op besparen, wat het afbetalen van de eigen woning wat makkelijker kan maken.

Geen huis zonder verwarming en elektriciteit. In vergelijking met enkele jaren geleden zijn de verschillen tussen de goedkoopste en de duurste leveranciers iets afgenomen, maar het blijft de moeite om bewust de afweging te maken. Wie nog bij een van de duurdere leveranciers zit zal maandelijks makkelijk 25 euro kunnen besparen, en afhankelijk van de grootte van uw huis kan dat nog een pak meer zijn. 

Nog efficiënter is het om minder energie te verbruiken. Door op een aantal kleine zaken te letten, zoals het uitschakelen van apparaten, de waakvlam te doven of zuiniger om te gaan met de wasmachine kunt u op jaarbasis wel 150 euro besparen, of zowat 12 euro per maand.

Een van de klassieke terugkerende kosten is het telecompakket. Sinds de opkomst van de digitale tv is het aantal verschillende formules sterk toegenomen. De meeste huishoudens gaan momenteel voor een 'triple play'-formule: tv, internet en vaste telefonie. Momenteel zijn sommige abonnementen al voor zo'n 40 euro beschikbaar. Meer uitgebreide pakketten kosten vaak rond de 60 euro, en wie nog meer zenders en sneller internet komt soms in de buurt van de 75 euro. Eens goed kijken wat u precies wil wil kan u makkelijk 20 euro per maand opleveren.

Het gsm-contract staat daar meestal buiten. Ook daar liggen de kosten ver uiteen: voor sommige beperkte formules kom je er al met 8 euro per maand. Wie gaat voor onbeperkt bellen/mobiel internetten zal eerder op 45-50 euro per maand moeten rekenen. Je contract afstemmen op je echte verbruik kan je in veel gevallen zo'n 10 euro per maand opleveren.

De verzekeringspremies zijn een vervelende uitgave: je hoopt immers dat je ze voor helemaal niets nodig hebt. Maar je kunt als je een huis koopt niet aan een brandverzekering onderuit, en een inbraakverzekering is ook vrij standaard. Tel daarbij nog gerechtsbijstand, autoverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid, en je zit meteen al met een heel kluwen. Het kan daarom aangewezen zijn aan te kloppen bij uw makelaar en met hem te bekijken hoe u het best u verzekeringen kan optimaliseren en 'dubbels' uitsluiten. Dat is vooral het geval als uw leefsituatie verandert, zoals bij het betrekken van een nieuwe woning. Het kan u jaarlijks tot 200 euro opleveren, of per maand dus bijna 17 euro. 

 

Dit zijn dus wat manieren om in uw vaste uitgaven te maken. Het zijn relatief kleine en pijnloze besparingen, maar ze kunnen wel maandelijks tot 80 euro opleveren en zo het afbetalen van uw huis een stuk eenvoudiger maken.

Maar de belangrijkste manieren om uw woning uiteindelijk betaalbaar te houden zijn natuurlijk degene die al eerder aan bod kwamen