Bespaar door een huis te kopen
Als je eenmaal je woning hebt gevonden, en een akkoord over je lening hebt, dan moet je die uiteraard ook nog zien te betalen. Een aantal tips voor waar je het geld vandaan kunt halen

Voor een 'gemiddelde' Vlaamse woning van 211.050 euro zal je, na het inbrengen van eigen middelen', dus toch snel moeten rekenen op een afbetaling van 941 euro per maand gedurende 20 jaar. De woonbonus levert ook in zijn nieuwe vorm nog wel wat voordeel op, maar reken erop dat je ook in dit scenario nog steeds zo'n 777 euro per maand aan budget zult moeten zien vrij te maken. Een fors bedrag, maar voor veel mensen die hin inkomsten en uitgaven goed onder de loep nemen ook niet onmogelijk.

  • De grootste kost die wegvalt bij het kopen van een huis is ongetwijfeld de huur van de huidige woning, of de fictieve huur voor de woning die u anders zou moeten huren. Eind 2013 berekende immokantoor Century21 nog dat de gemiddelde huurprijs voor een woning in ons land 825 euro bedraagt, en voor een appartement 740 euro. Dat is natuurlijk één deel van de markt. Een onderzoek van de Vlaamse overheid hield het in 2012 nog op een kleine 500 euro euro. 
    Wie voldoende eigen middelen heeft om een eigen woning te kopen, maar zoekt naar een 'gewoon' huis, zal daar wellicht ergens tussen zitten. Het uitsparen van zo'n 600 euro huur per maand is realistisch. Om hoeveel het in uw eigen geval gaat is voor uzelf uiteraard makkelijk te achterhalen.
  • Vastgoed kopen kan ook gezien worden als een vorm van investeren. Het is dus niet per se erg als u door het afbetalen van een lening maandelijks wat minder spaargeld opzij kunt zetten. Maar het volledige bedrag dat u maandelijks spaart hiervoor inzetten is geen goed idee: u moet immers ook nog wat overhouden om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen. Of om gewoon af en toe iets leuks te doen.
    Maar bij het bepalen van uw kredietwaardigheid gaan banken er in regel al vanuit dat u door een huis te kopen de komende jaren wat minder zult sparen, gewoon omdat u het eigenlijk voor de lange termijn in uw bakstenen belegt. Uw spaarbudget zo met bijvoorbeeld 100 euro per maand zien afnemen is dus helemaal geen ramp.

Met het geld dat u dus uitspaart op uw huur en door een deel als langetermijnsparen te bekijken kan dus al een heel groot deel van het te lenen bedrag worden gecompenseerd. Om het plaatje rond te maken, kunnen nog wat kleinere besparingen soelaas brengen.