Hoeveel voordeel levert nieuwe woonbonus op?
Foto: An Nelissen
Weinig zaken werden bij de voorbije Vlaamse regeringsonderhandelingen zo van nabij gevolgd als de discussie over de woonbonus. Want voor veel mensen is dit het kleine beetje extra dat een woning betaalbaar maakt. Hoe groot is het voordeel?

De aftrek voor de eigen woning is traditioneel een van de belangrijkste zaken die je op je belastingbrief kan invullen. De huidige regeling, die loopt voor woningen die sinds 2005 zijn aangekocht, komt voor inkomstenjaar 2014 hierop neer:

  • Elke belastingplichtige mag een basisbedrag van maximaal 2.280 euro aftrekken van de hypothecaire lening
  • Gedurende de eerste 10 jaar dat de lening loopt, komt daar 760 euro bij.
  • Voor grote gezinnen kan daar nog 80 euro extra bijkomen.

In totaal kwam dat dus voor de belastingsbrief van 2014 neer op maximaal 3.120 euro per persoon, of 6.240 euro vrijstelling voor een koppel. Het exacte voordeel is afhankelijk van uw aanslagvoet, maar kon oplopen tot 3.280 euro per jaar voor een koppel. Omgerekend kan die oude regeling dat dus neerkomen op 273 euro per maand.

Als we dan uitgaan van de situatie waarbij voor een gemiddelde woning een lening loopt van 941 euro, dan scheelt dat een aardig stuk: de woonbonus is dan goed voor ruim een kwart van de maandelijkse afbetaling, en de facto moet u netto 'slechts' 668 per maand betalen. 

Nieuwe regeling

Maar zoals al sinds het invoeren de zesde staatshervorming bekend gaat dit systeem op 1 januari 2015 onherroepelijk op de schop. Dan wordt dit een bevoegdheid voor de deelstaten. En zoals ook al langer aangekondigd wordt daar op bespaard. De jongste weken en maanden zijn notarissen en banken dan ook overstelpt met aanvragen om nog voor het einde van dit jaar de ondertekening van een verkoop in orde orde te krijgen, en zo onder die voordelige regeling te vallen.

Het slechte nieuws: wie nu nog aan het rondkijken is, is zo goed als kansloos om daar nog onder te vallen. Een geschikt huis zoeken is een werk van lange adem. Als u nu nog moet beginnen informeren, een woonst vinden én de verkoop onderhandelen, dan is de kans klein dat dat in twee maanden nog rond raakt. Overhaast tewerk gaan is geen goede optie, dus u doet er beter aan om meteen uit te gaan van de situatie die ingaat per 1 januari.

Iets anders ligt het als u wél al in een koopproces betrokken bent. U hebt dan nog tot eind dit jaar om de zogenaamde authentieke akte van de lening bij de notaris te laten verlijden. Een gewone toezegging van uw bank volstaat dus niet. Vandaar dus dat het vooral de notarissen zijn die momenteel overuren draaien, want uiteraard wil iedereen nog dat voordeel dat tot 273 euro kon oplopen.

Wat houdt die nieuwe regeling in?

Voor wie onder de 'oude' woonbonus valt, verandert er dus niets. Maar de nieuwe Vlaamse regeling die per 1 januari ingaat werkt op een iets andere manier.

  • De maximale aftrek zakt tot 2.280 euro.
  • Na tien jaar zakt dat bedrag tot 1.520 euro.
  • Er wordt ook gewerkt met een vast voordeelpercentage van 40 procent.
  • In tegenstelling tot bij de oude woonbonus speelt de hoogte van het inkomen geen rol meer.

Dat zorgt ervoor dat onder de nieuwe woonbonus het voordeel voor iedereen nog maximaal 912 euro per persoon is, of maximaal 1.824 euro per koppel per jaar. Inclusief het voordeel op de gemeentelijke opcentiemen kan dat oplopen tot 1.970 euro. Omgerekend betekent dit dat de nieuwe woonbonus per maand zo'n 164 euro per maand oplevert, gevoelig minder dan de regeling die tot eind dit jaar telt. 

Zelf te financieren

Als we dan nog steeds uitgaan van die lening van 941 euro per maand voor een huis van 211.050 euro, dan betekent dit dat je na het meerekenen van de woonbonus nog steeds 777 euro per maand zelf moet zien te financieren.