De in opspraak geraakte staatssecretaris Theo Francken heeft zich vanmiddag bij de start van het debat in de Kamer geëxcuseerd voor zijn omstreden uitspraken op Facebook.

Francken kwam de voorbije dagen twee keer onder vuur te liggen. Maandag moest Francken spitsroeden lopen voor zijn aanwezigheid op het verjaardagsfeestje van Bob Maes, oprichter van de extreemrechtse Vlaamse Militanten Organisatie (VMO) en later ook founding father van de Volksunie.

Nadien eiste CDH zijn ontslag omdat hij zich in een aantal oude mails neerbuigend had uitgelaten over homo’s. Woensdagavond tenslotte rakelde de RTBF een oud Facebookbericht van Francken op waarin hij zich vragen stelde bij de economische meerwaarde van de de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse diaspora.

Na het derde incident in evenveel dagen legde Francken bij aanvang van het Kamerdebat op vraag van premier Charles Michel een korte verklaring af. Francken zei dat hij beseft dat hij mensen heeft gekwetst. 'Dat was echter nooit mijn bedoeling. Ik wil me dan ook oprecht verontschuldigen,' aldus Francken.

"De voorbije dagen ontstond er veel commotie over een aantal uitspraken van mij uit het verleden. Ik besef dat ik hiermee mensen heb gekwetst. Dat was nooit mijn bedoeling. Ik wil me oprecht verontschuldigen. Ik garandeer u dat ik de staatssecretaris zal zijn in het belang van alle inwoners van dit land, met groot respect voor iedereen"
Theo Francken
Staatssecretaris voor asiel en migratie

Francken besloot zijn mededeling door te zeggen dat hij 'staatssecretaris zal zijn van iedereen in dit land, met het grootste respect voor iedereen'. Daarop volgde applaus op alle meerderheidsbanken.

Al leek de oppositie niet meteen overtuigd, zo blijkt uit deze tweet van PTB-kamerlid Raoul Hedebouw.

SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte vindt dat de regering te laat heeft gereageerd op de relletjes rond Francken. 'Ze hebben het conflict laten escaleren,' klonk het in Villa Politica. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) noemt voor de camera's de excuses van Theo Francken belangrijk. 'In de Vlaamse Gemeenschap zijn de feiten minder belangrijk dan bij ons. Wij hadden nood aan duidelijkheid. Ik wil een collega liever beoordelen op zijn werk.'