INTERVIEW. 'Dé kans om designklassiekers uit te testen'
Foto: rr

Kortrijk mag deze tijd van het jaar dan wel eventjes tot interieurhoofdstad worden gekroond, ook onze Brusselse ontwerpers worden niet vergeten op Interieur 2014 dankzij de tentoonstelling MAD about Living. Curator Tom Tack mocht een appartement inrichten waar je - in tegenstelling tot heel wat stands op de interieurbeurs - ook echt zou kunnen wonen.

Tom Tack groeide op in West-Vlaanderen, maar trok na zijn studies naar Brussel. Hij is interieurarchitect van opleiding en volgt als blogger bij I Love Belgium onze ontwerpers van eigen bodem op de voet. Dat maakt van hem de geknipte persoon om de Brusselse designwereld in beeld te brengen op Interieur 2014. Daarvoor sloeg hij de handen in elkaar met MAD, het Brussels centrum voor Mode en Design, en het Brussels Invest & Export.

Het resultaat kunt u tien dagen lang ontdekken in de oude Broelschool, een nieuwe locatie voor het hele interieurgebeuren. De grote hal van de verlaten school werd omgetoverd tot een woning, verspreid over drie verdiepingen, die volledig werd ingericht met de ontwerpen van Brusselse creatievelingen.

Het MAD was eveneens op de vorige interieureditie aanwezig, maar die expo gaf geen algemeen overzicht van het Brussels design. Dat wil de tentoonstelling MAD about Living wél doen. ‘Wat als je een woning aankleedt met enkel Brussels design, oude generaties en hedendaagse ontwerpers, wat geeft dat? Daar wil ik een antwoord op bieden’, aldus Tom.

Tegelijkertijd kiest MAD about Living voor een ander soort tentoonstellingsconcept. Er is een overzichtsschema voor u de ruimte binnengaat en bij het verlaten, maar eens in de ruimte zelf (die bestaat uit drie verdiepingen) vindt u geen woord uitleg meer terug, een bewuste keuze.

‘De meeste stands op  interieurbeurzen zijn gewoon een achtergrond waartegen de meubels worden voorgesteld, maar dat is niet echt. Om een thuisgevoel te creëren, moet je de objecten ook onderling laten communiceren. Hier vormen de meubels en de objecten één geheel, zonder dat er meteen iets uitspringt. Het laat je ook toe om met een andere blik de ontwerpers te ontdekken.’

Voor Tom is de interieurbeurs dan ook geen nieuwe wereld: hij ging als kind al mee met zijn moeder om naar de nieuwe meubels te gaan kijken en sluit niet uit dat hij daar de smaak te pakken kreeg voor de designwereld. Waar hij voorheen vooral keek naar al wat mooi was, ging tijdens zijn studies aan Sint-Lucas ook een andere wereld open: hoe wordt een stoel gemaakt, welke technieken worden gebruikt enzovoort.

‘De Biënnale Interieur was voor mij ook de plek waar ik de eerste keer de grote merken en hun klassiekers - denk aan Vitra en hun Eames Chair - in het echt heb gezien én heb kunnen uittesten. Dat is ook de reden waarom de jonge generatie, die door het internet design misschien al sneller kan ontdekken, toch naar de beurs moet komen. Een designstuk is in de eerste plaats ook een gebruiksvoorwerp dat je moet beleven: wat misschien mooi is, kan ook een slecht ontwerp zijn.’

Na Kortrijk kwamen de interieurbeurzen in het buitenland, maar voor Tom hoeft onze Biënnale niet echt onder te doen voor een topbeurs als Milaan. ‘Ik heb de Biënnale zien evolueren naar wereldniveau. Het is een beurs geworden die goed in elkaar zit, door het off-parcours ook minder commercieel, en dankzij figuren als Grima (Joseph Grima, de curator van Interieur 2014, red.) wordt er ook nagedacht over de filosofische kant van wonen in plaats van enkel het designontwerp.’

Bij elk bezoek aan een interieursbeurs is hij vooral benieuwd naar de afstudeerprojecten die de scholen presenteren, ‘om te zien wat de toekomst van design brengt’. ‘Bij het eerste deel van je bezoek aan een interieurbeurs ontdek je wie wat doet en wat nieuw is. Nadien, bij het tweede deel, ga ik op zoek naar het niet-commerciële gedeelte: wat de scholen en de instituten voorstellen, maar maak ik ook tijd om de installaties van nabij te ontdekken.’

MAD about Living, elke dag van 17 tot en met 26 oktober van 12.00 tot 20.00 uur in de Broelschool, Guido Gezellepad 2, 8500 Kortrijk. 

Foto's Mad about Living: ©Pauline Miko voor MAD