Vandaag lanceert Apple zijn nieuwste iPads. Dat genereert heel wat media-aandacht. Concurrent Google slaagde erin daarvan mee te snoepen, door onverwacht zelf een tablet, een smartphone en een mediaplayer aan te kondigen via een blogbericht. De toestellen zijn uitgerust met een nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android die de troetelnaam Lollipop krijgt. De officiële naam wordt Android 5.0.

De nieuwe Nexus 6-smartphone zal voor Google gemaakt worden door zijn voormalig filiaal Motorola, dat zich baseert op de bestaande Moto X. Het toestel krijgt een enorm scherm van 6 inch, nog groter dan de iPhone 6 Plus van Apple. De Nexus 6 heeft een Quad HD-display, wat wil zeggen dat ondanks de grootte alles haarscherp getoond zal worden. Verder heeft het toestel twee degelijke camera's, een krachtige processor en een flinke batterij aan boord. 

Bij Google lijken ze te beseffen dat zo'n gigantische telefoon niet voor iedereen is weggelegd, en daarom blijft ook de voorganger Nexus 5 - die door LG wordt gemaakt - in het gamma. De 32 GB-versie van Nexus 6 zal 649 euro kosten. Voor 64 GB opslagruimte betaalt u 699 euro. Beide varianten van de Nexus 6 zijn vanaf november te koop, ook in de Google Play Store.

Nexus 9

Er komt ook een Nexus 9-tablet, gefabriceerd door HTC en voorzien van een 8,9”-scherm. Net zoals de Nexus 6 zal ook deze Nexus 9 op Android 5.0 (troetelnaam 'Lollipop') draaien. Dat is de allernieuwste versie van Android, die het visueel over een andere boeg gooit en opvalt door zijn vele nieuwe animaties, fellere kleuren en eenvoudiger design. Ook aan technische kant is er heel wat gewijzigd en krijgen Android-ontwikkelaars een pak nieuwe mogelijkheden met de nieuwe Android Lollipop. Voor Google is deze versie 5.0 de belangrijkste Android-lancering sinds 2011, toen Android 4.0 Ice Cream Sandwich boven de doopvont werd gehouden.

Ook de Nexus-tablets zullen vanaf 3 november in België te koop zullen zijn voor 399 euro (16 GB) en 489 euro (32 GB). Beiden met enkel wifi-mogelijkheid. Er is ook een derde variant met een LTE-chip; die moet 559 euro opbrengen.

Met de Nexus Player zetten ze bij Google ook in op de huiskamer. Dat is een klein doosje om Android TV op uw televisietoestel te krijgen. Android TV laat onder andere toe om multimedia te streamen en Android-games te spelen. De Nexus Player doet enigszins denken aan een gelijkaardig doosje van een rivaal met een appel als logo. Net zoals de Apple TV zal de Nexus Player 99 dollar kosten. Het is onduidelijk of deze Nexus Player ook bij ons verkrijgbaar zal zijn.