Zo eet u sushi zoals de Japanners
Foto: Shutterstock

Sushi eten: het lijkt simpel, maar wie een pro wil lijken moet enkele etiquetteregels respecteren. Koji Sawada, een Japanse chef met twee Michelinsterren op zijn naam, legt uit aan CNN wanneer en hoe we onze handen en stokjes het best gebruiken.

U neemt sushi het best zachtjes vast tussen je duim en middelvinger. Draai het hapje vervolgens om zodat de rijst aan de bovenkant ligt. Als je de rijst in sojasaus dompelt, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk in het potje achterblijven. Bovendien zal de combinatie van smaken uit balans geraken.

Dip de sushi ondersteboven lichtjes in de sojasaus, die eventueel een vleugje wasabi bevat, en zorg ervoor dat de saus en de vis uw tong het eerst raken. Dit zorgt voor de beste mix van texturen en een optimale smaakervaring in de mond.

Als het aan Sawada ligt, komen de zogenaamde chopsticks zelden aan bod. Hij geeft wel toe dat ze handig kunnen zijn om de maaltijd zo elegant mogelijk te laten verlopen. Zo kan u er - mits een beetje behendigheid - groenten makkelijk schikken op je bord.

Uw sushi omdraaien met stokjes is dan weer allesbehalve simpel. Volgens de chef kleeft de rijst in een perfect hapje niet te dicht aan elkaar. Naar eigen zeggen is sushi met veel lucht tussen de korrels het lekkerst omdat je enkel zo het gevoel krijgt dat het hapje wegsmelt op je tong. Stokjes kunnen de rijstkorrels te veel tegen elkaar duwen of het hapje in twee stukken breken.